Najzdrowsze owoce. Które powinniśmy włączyć do naszej diety? >>
Wracasz do domu z torbą spożywczych zakupów i odruchowo chowasz wszystko do lodówki? To błąd! Okazuje się, że niska temperatura szkodzi niektórym owocom i warzywom.
Z awokado przechowywanego w lodówce nie będzie nic dobrego... Najlepiej zamknąć je w papierowej torbie i trzymać w temperaturze pokojowej. To najszybszy sposób na dojrzewanie. Lodówka przyda się do przechowania połówki albo kawałków owocu. Pamiętajcie, żeby skropić wszystko sokiem z cytryny!
Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Niestety brak dostępu do świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy.
Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć sie i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu.
Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc, bo niska temperatura zatrzymuje proces dojrzewania. Niestety tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia.
W przeciwieństwie do bananów, cytrusy szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Cytrusy tracą też swój niepowtarzalny smak oraz zapach.
Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.