Awokado: właściwości 

Co sprawia, że wszyscy dietetycy rekomendują włączenie awokado do codziennego jadłospisu? Mimo że jakiś czas temu sieć zawrzała na wiadomość, że ogromne plantacje tego owocu niszczą środowisko, to popyt wciąż rośnie. Awokado jest hodowane w Ameryce Północnej, Afryce oraz Azji, ale jego popularność  od wielu lat rośnie na kolejnych nowych rynkach. Dzięki swoim właściwościom jest uważane za jeden z najwartościowszych owoców na świecie.

Co magicznego mamy w awokado? Wysoka zawartość potasu reguluje ciśnienie krwi, a kwas oleinowy obniżą poziom cholesterolu. To jednak niejedyny składnik mineralny - awokado jest źródłem cynku, miedzi, manganu, fosforu oraz wapnia. Na wyróżnienie zasługuje również jego bogactwo witamin. Owoc dostarcza organizmowi witaminy: A, B1, B2, B3, B6 C, E, K i H. Należy jednak pamiętać, aby nie poddawać awokado obróbce termicznej, aby powyższe witaminy nie uległy zniszczeniu.

Co z kaloriami? To tzw. owoc maślany, ponieważ 30% jego składu stanowią tłuszcze nienasycone pozytywnie wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu. Z uwagi na dużą ilość tłuszczu ma wysoką kaloryczność, ponieważ 100 gram tego owocu dostarcza 160 kcal! Jednak jak przekonują dietetycy, są to tzw. dobre kalorie, które wspomagają proces odchudzania i doskonale wpływają na nasze samopoczucie.

Owoc jest ściśle powiązany z kuchnią meksykańską. Jest głównym składnikiem między innymi słynnego guacamole, które jest dodawane do burrito czy tacos. Brzmi jak lunch? Pewnie tak, ale to śniadania z awokado są nam szczególnie bliskie. Omlet z awokado kojarzy nam się nieodłącznie z leniwymi weekendowymi porankami i jedzeniem prosto do łóżka.

Zielony omlet z awokado

Składniki:

• 6 jajek

• 1 awokado

• 2 czubiaste łyżeczki matchy

• garść listków kolędy

• garść pistacji niesolonych

• sól i pieprz

• olej kokosowy do smażenia

• łyżeczkę soku z cytryny

• oliwę extra vergine

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj jajka z herbatą matcha, a następnie dodaj do masy sól oraz pieprz.

2. Rozgrzej na patelni trochę oleju kokosowego i wlej masę jajeczną.

3. Smaż omlet pod przykryciem około 3-4 minut. Gdy spód się usmaży, przełóż omlet na drugą stronę.

4. Gotowego omleta połóż na talerz. Na jego wierzchu dodaj pokrojone w plasterki awokado. Dodaj posiekane liście kolendry oraz pistacje. Na koniec skrop danie cytryną oraz oliwą. Gotowe!

Omlet z awokado i pomidorami z dodatkiem szczypiorku 

Omlet z awokado i pomidorami z dodatkiem szczypiorku to przepyszna i lekka propozycja na śniadanie. Danie również doskonale regeneruje mięśnie po wysiłku fizycznym.

Składniki:

• 4 jajka

• 3 łyżki mleka

• 1 awokado

• garść siekanego szczypiorku

• sól i pieprz

• 20 gram startego sera mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj szczypiorek. Pomidora oraz awokado pokrój w małe kosteczki.

2. Na patelnie dodaj oliwę, a następnie dodaj szczypior, pomidora oraz awokado.

3. W misce ubij 4 jajka. Dodaj do masy jajecznej mleko, przyprawy oraz starty ser mozzarella.

4. Do lekko podsmażonych warzyw wlej masę jajeczną i duś przez około 7-10 minut. 

Omlet z awokado na słodko 

Ten omlet z awokado to propozycja dla osób, które wolą słodkie a nie wytrawne śniadania. Słodka wersja bazuje na wcześniej przygotowanej paście z awokado. Jednak przed przystąpieniem do realizacji poniższego przepisu, należy pamiętać, że do zrobienia słodkiej pasty potrzebujemy dojrzałe awokado. Jak je rozpoznać? Dojrzały owoc jest miękki, więc wystarczy delikatnie ścisnąć owoce w dłoni.

Do przygotowania słodkiej pasty z awokado potrzebujesz:

• 1 awokado

• 2 łyżeczek zmielonych migdałów

• 4-5 pokrojonych fig

• sok z cytryny

Aby stworzyć pyszną pastę na bazie awokado, należy wszystkie powyższe składniki ze sobą połączyć, a następnie miksować do otrzymania jednolitej gęstej masy.

Do przygotowania omletu potrzebujesz:

• 4 jajka

• mleko

• sól oraz pieprz

• 5 g masła

Sposób przygotowania: 

1. Rozbij jajka i rozmieszaj je widelcem. Dodaj do masy jajecznej mleko oraz sól i pieprz.

2. Rozgrzej masło na patelni, a następnie wlej masę. Gdy spód omletu się spiecze, obróć go na drugą stronę.

3. Na koniec polej gotowy omlet wcześniej przygotowanym sosem z awokado. Smacznego!

Omlet z awokado: z czym podawać? 

To pytanie oczywiście zależy od gastronomicznych preferencji, ponieważ inne dodatki pasują do omletu wytrawnego, a inne do omletu na słodko. Warto zaznaczyć, że omlet jest uniwersalnym daniem pozwalającym dodać do niego w zasadzie każde składniki, zaczynając od warzyw po wędliny, a na owocach kończąc.

Jeśli zastanawiasz się, czym wzbogacić już wcześniej przygotowany omlet z awokado, doskonale do tej potrawy będą pasować zarówno świeże pomidory, jak i te suszone oraz zielone dodatki tj. rukola, szpinak czy roszponka.