Reklama

Nie potrzebujesz gwiazdek Michelina, by zjeść naprawdę dobrze. W tegorocznej edycji Restaurant Week to nie rankingi, a głos samych Foodies decyduje o tym, które restauracje znajdą się na kulinarnej mapie Polski. Od eleganckich bistro i nowoczesnych trattorii po miejsca, w których rządzi autorska kuchnia i dobra energia - każda z rekomendowanych restauracji ma w sobie coś wyjątkowego. Festiwal potrwa do 19 listopada, a rezerwacje - jak zwykle - znikają błyskawicznie.

To także świetna okazja, by odkryć, jak różnorodna potrafi być Polska na talerzu: od aromatycznych curry w warszawskiej Mandala Sienna, przez włoskie klasyki w poznańskim Insieme, po finezyjne autorskie menu w białostockiej Skórce Bistro Wino czy szczecińskim Bellevue, gdzie królują francuskie smaki.

DOCK19 by Mateusz Gessler
DOCK19 by Mateusz Gessler | mat. prasowe RestaurantWeek®

Warszawa - Mandala Sienna

Co polecają Foodies w stolicy? Jeśli jeszcze nie byliście, koniecznie zajrzyjcie do Mandala Sienna przy ul. Siennej 87. To miejsce, w którym egzotyczne smaki Indii łączą się z nowoczesnym, swobodnym klimatem, a każdy talerz opowiada aromatyczną historię. Podczas Festiwalu na Gości czekają dwa wyjątkowe menu pełne rozgrzewających, intensywnie przyprawionych dań. W menu A królują: wegetariańska samosa z chutney’em tamaryndowym i imbirowo-kolendrowym, butter chicken, czyli klasyczny kurczak tikka w kremowym, maślano-pomidorowym curry z pastą
z orzechów nerkowca oraz brownie na maśle ghee z musem mango i liściem curry. Menu B zachwyca nepalskimi pierożkami momo z wegetariańskim farszem, kultowym Dal Makhani Bukhara w aksamitnym sosie z czarnej soczewicy oraz słodkim jamun tiramisu z kardamonem, anyżem i likierem migdałowym. Mandala Sienna to obowiązkowy punkt na mapie Warszawy dla fanów wyrazistych smaków i aromatycznych dań – w sam raz na chłodne, jesienne popołudnia!

Poznań - Insieme

Insieme to coś więcej niż restauracja – to wspólny stół, przy którym smak, radość i bliskość tworzą codzienne rytuały. Jedzenie staje się tu pretekstem do spotkań i rozmów, a połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, że każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i autentyczny smak. W menu znajdziesz prawdziwe włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz ręcznie wyrabiane makarony. Podczas Festiwalu Goście mogą skosztować wybornych dań: na przystawkę - arancini z kaczką i serem Pecorino Romano lub z gorgonzolą, gruszką
i orzechami. W roli głównej – wołowe ossobuco z pieczoną marchewką, polentą z truflą i sosem szałwiowym lub w wersji wegetariańskiej fiore di carcofi, czyli nadziewane pierożki z farszem z karczochów i parmezanu, podawane na sosie marinara. Na deser - panna cotta z figami i białą czekoladą lub babà au rum z kremem waniliowym. Każda wizyta w Insieme to kapitalne doświadczenie – pełne doskonałego smaku, ciepła i prawdziwej, włoskiej gościnności. Buon appetito!

Insieme, Poznań | mat. prasowe RestaurantWeek®
Insieme, Poznań | mat. prasowe RestaurantWeek®

Białystok - Skórka Bistro Wino

Są restauracje, które zachwycają smakiem i do których chce się wracać – taką właśnie jest Skórka Bistro Wino przy ul. Włókienniczej 3 w stolicy Podlasia. To miejsce, w którym menu zmienia się wraz z porami roku, a na talerzu zawsze królują świeże, sezonowe składniki w autorskiej interpretacji. Specjalnie na RestaurantWeek® powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. pierś z kaczki z purée z topinamburu i chałwy z karmelizowanymi marchewkami, a także halibuta z sosem szafranowym, dzikim brokułem i pudrem z kopru. Na deser serwowana jest lawendowa papierówka z lodami śmietankowymi i kruszonką albo pudding śmietankowy z miso-toffi i malinowymi sezamkami. Obłęd – tak jednym słowem można podsumować kulinarne doznania w Skórka Bistro Wino!

Lublin – 2PiEr

Lubelszczyzna to prawdziwy raj dla smakoszy, a Lublin – położony na styku kultur wschodu i zachodu – dumnie prezentuje swoje barwne oblicze i chętnie korzysta z bogactwa natury, które inspiruje lokalną kuchnię. W samym sercu miasta, przy ul. Artura Grottgera 2, na piątym piętrze, mieści się 2PiEr - kulinarna perełka regionu. To właśnie tutaj tradycja polskiej kuchni spotyka się z nowoczesną finezją, a panoramiczny widok na miasto dopełnia całe wyjątkowe doświadczenie restauracyjne. Z okazji RestaurantWeek® przygotowano dwa autorskie menu.
W propozycji A królują wyraziste smaki: balotyna z kurczaka z majonezem wasabi i piklowaną cebulą oraz wellington z karkówki, z pieczarkami i kruszonką serową. Menu B to ukłon w stronę roślinnych kompozycji. Przystawka to krem z dyni z lodami kokosowymi i krokietem z sera Bursztyn, a danie główne - gratin z boczniakiem, piklowaną żurawiną i sosem tymiankowym. Zwieńczeniem uczty w obu wariantach jest aromatyczna babka cytrynowa z lodami kajmakowymi, żelem mlecznym i coulis porzeczkowym. Daj się zachwycić!

Dzień i Noc, Hala Mirowska, Warszawa | mat. prasowe RestaurantWeek®
Dzień i Noc, Hala Mirowska, Warszawa | mat. prasowe RestaurantWeek®

Bydgoszcz - MONKA Młyny Rothera

W centrum Bydgoszczy, w odrestaurowanym Spichrzu Mącznym na terenie Młynów Rothera, powstało miejsce, w którym historia spotyka się ze smakiem. Kuchnia Monki czerpie inspiracje z tradycji włoskiej i francuskiej. Oparta jest na świeżych produktach od lokalnych dostawców i rzemieślników. Karta dań imponuje różnorodnością. Znajdziemy w niej zarówno klasyczną pizzę neapolitańską i aromatyczną zupę bouillabaisse, jak i wyrafinowane autorskie kompozycje Chefa Michała Kozłowskiego. Specjalnie na RestaurantWeek® przygotował on dwie wersje menu. Pierwsza składa się z kremu z dyni i kokosa z nutą chilli i prażonymi pestkami, polędwiczki wieprzowej sous-vide z krokietami serowymi i pieczonym burakiem oraz delikatnego sernika na zimno z wanilią madagaskarską, glazurowanymi śliwkami i chrupiącym ciastkiem cygaretkowym. Druga propozycja to porowo-ziemniaczany krem à la Paris, chrupiąca pinsa z fior di latte, ziołowym chrustem i rukolą, a na koniec – pieczone śliwki z maślano-migdałową kruszonką i waniliowym crème anglaise. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia!

Szczecin - Bellevue

Czas na Szczecin i znakomitą rekomendację Foodies – Bellevue! To restauracja mieszcząca się przy ul. 3 Maja 22, w której każde danie jest małą francuską przygodą: od kremowych zup i aromatycznych mięs, po deserowe propozycje zachwycające smakiem i wyglądem. Bellevue łączy elegancję z przyjemnością jedzenia, tworząc doświadczenie, do którego chce się wracać. Wśród festiwalowych propozycji znajdziesz tu francuską zupę cebulową z grzanką z serem raclette, filet z kaczki Mulard z galette z buraka, kremowym purée ziemniaczanym, konfitowanym jabłkiem i sosem porto oraz klasyczne tarte au citron z kruchego ciasta z kremem cytrynowym. Alternatywnie możesz spróbować rillettes z wędzonego łososia na chrupiącej bagietce z piklami, doradę z ratatouille prowansalskim, pieczonym w popiele ziemniakiem i pistou z natki pietruszki oraz crème caramel z solą Maldon. Brzmi dobrze, prawda?

Wystarczy, że zarezerwujesz stolik na RestaurantWeek.pl, by wziąć udział w jednym z największych festiwali restauracyjnych na świecie. Trzydaniowe menu z prezentem, wyjątkowa atmosfera i możliwość poznania nowych miejsc – to przepis na jesień pełną smaku.

Ruben Grill&Deli, Warszawa | mat. prasowe RestaurantWeek®
Ruben Grill&Deli, Warszawa | mat. prasowe RestaurantWeek®

Zacznij poranek od Breakfast Week

A jeśli poranki są Twoją ulubioną porą dnia, koniecznie sprawdź Breakfast Week – śniadaniową odsłonę festiwalu, w której króluje aromatyczna kawa i kreatywne poranne menu. W tej edycji Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie - 35 zł + opłata rezerwacyjna 6 zł (gość). Do wyboru są dwie propozycje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na pysznym migdałowym Alpro Barista). Rezerwacje trwają na BreakfastWeek.pl. Śniadania dostępne są w najlepszych śniadaniowniach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, we Wrocławiu oraz na Śląsku. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeek, potrwa do 19 listopada.

Zarezerwuj stolik i wygraj wyjątkowe nagrody

Masz kulinarny talent? Teraz możesz go wykorzystać i zgarnąć nagrody od Whirlpool, które zamienią Twoją kuchnię w prawdziwe królestwo dla Foodies! Do wygrania są 3 piekarniki do zabudowy z funkcją PIZZA 310°C oraz 5 zestawów akcesoriów do pizzy. Zasady są proste: zarezerwuj udział w Festiwalu, w komentarzu pod postem konkursowym podziel się pomysłem na idealne danie z piekarnika Whirlpool i oznacz restaurację, w której chciałbyś je zobaczyć. Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl.

Popisowe menu zasługuje na Pepsi! Dodaj do swojej rezerwacji Pepsi, która idealnie podkręci smak każdego dania, albo wybierz Pepsi Zero Cukru - maksimum smaku, zero cukru i ciesz się maksymalną przyjemnością. Napoje dostępne są gratis jako uzupełnienie festiwalowego menu. Od tego zaczyna się doświadczenie. Do każdej rezerwacji Goście mogą dodać festiwalową herbatę Lipton. Do wyboru czekają dwie aromatyczne propozycje: herbata sezonowa z rozmarynem, miodem i cytryną na bazie Lipton Yellow Label oraz Lipton Variety Pack, o smaku której możesz zdecydować na miejscu w restauracji. Którą opcję wybierasz? Spróbuj, odkryj smaki sezonu i daj się zachwycić!

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Termin Festiwalu: 7 października - 19 listopada

Szczegóły i rezerwacje na stronie Restaurant Week.

Reklama
Reklama
Reklama