Najbardziej apetyczna noc w Warszawie? W Rest. Baczewskich to już tradycja
Raz w miesiącu w zabytkowym pałacyku przy Alei Szucha odbywa się kolacja, która zamienia się w spektakl. Noc Tatarożerców to wieczór, podczas którego każdy kęs ma swoją historię, a tatar w 8 odsłonach spotyka się z kieliszkiem nalewki i uśmiechem szefa kuchni. W Baczewskich tradycja ma smak przygody, a Szef kuchni Dima Babak sieka, doprawia i opowiada o tatarach z pasją.

- ELLE
Warszawska Restauracja Baczewskich to miejsce, które trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Z jednej strony elegancki, zabytkowy pałacyk z duszą. Z drugiej, nowoczesne podejście do galicyjskiej kuchni, w której tradycja spotyka się z odrobiną dekadencji i szczyptą humoru. Trzy sale: kominkowa, barowa i „nalewkowa” tworzą scenerię, w której czas zdaje się zwalniać. To tu pierogi pojawiają się w nowoczesnych odsłonach, a legendarny Tort Baczewskich – czekoladowo-orzechowy, ciężki, sycący, a przy tym wyrafinowany – stanowi słodki finał każdej kolacji.

Ale raz w miesiącu cała restauracja żyje jednym hasłem: Noc Tatarożerców.
To autorski koncept szefa kuchni, Dimy Babaka, który w kuchni czuje się jak artysta w pracowni. Na oczach gości sieka, miesza i doprawia kolejne tatary, a przy tym opowiada o nich z pasją, jakby każdy był małym kulinarnym dziełem sztuki.

Dla mnie wszystko zaczyna się od produktu. Mięsa i ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców, których znam i którym ufam. Owoce i warzywa wybieram sam, często na Hali Mirowskiej, poszukuję tych najbardziej dojrzałych i pełnych smaku. To one stają się później sercem moich dań. Mam też swoje klasyki - tatar wołowy z truflą i ten z troci wracają regularnie. Ludzie o nie pytają
Wieczór ma formułę all you can eat ale w wersji haute cuisine. Goście próbują kolejnych tatarów np. z dzikiego łososia ze Szkocji, z selera pieczonego w soli, ze śledzia, z tuńczyka blue fin, z jelenia… a nawet tatar owocowy na finał. Każdy inny, każdy dopieszczony detalem i podany z elegancją, której nie spodziewasz się po tak surowej formie dania.

Choć Noc Tatarożerców odbywa się tylko raz w miesiącu, rezerwacje znikają błyskawicznie - czasem nawet z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Bo to coś więcej niż kolacja. To spektakl, trochę kulinarny, trochę towarzyski, zawsze z intymną atmosferą. Goście kosztują wszystkiego po trochu, a potem wracają do ulubionych smaków. W międzyczasie w kieliszkach błyszczą nalewki i wina dobrane specjalnie do menu.

Menu najbliższej, wyjątkowej edycji wydarzenia w całości opiera się o pairing z nalewkami:
- Tatar z dzikiego łososia
- Tatar z selera pieczonego w soli
- Tatar ze śledzia
- Tatar z tuńczyka blue fin
- Tatar wołowy z czarną truflą
- Tatar z jelenia
- Tatar owocowy
Gdzie i kiedy
Restauracja Baczewskich Warszawa
Al. Szucha 17, Warszawa
Najbliższe edycje Nocy Tatarożerców: 21 listopada i 2 grudnia 2025
Rezerwacje: +48 888 522 668
Instagram: baczewskich.rest
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.

