Lampka wina do kolacji? Wyjście na drinka w weekend? Sięgając po „aperitif” na spotkaniach towarzyskich, nie zawsze myślimy o konsekwencjach. Jednak alkohol pity w nadmiarze jest trucizną, która sieje spustoszenie w organizmie. Może negatywnie wpływać na zdrowie fizyczne, psychiczne i społeczne. Niektóre skutki nadużywania go ustępują, inne są nieodwracalne.

Alkohol trafia do wątroby, gdzie jest metabolizowany i rozkładany na aldehyd octowy, a następnie przekształca się w kwas octowy – związek, który odpowiada za złe samopoczucie, zmęczenie czy inne częste dolegliwości pojawiające się „następnego dnia”.

Właśnie tu z pomocą przychodzi MYRKL. Na czym polega fenomen tego szwedzkiego suplementu diety? Produkt bazuje na przebadanej naukowo formule AB001™, która składa się ze sfermentowanych otrębów ryżowych zawierających bakterie Bacillus, L-cysteiny i dekstryny. Formuła ta – aktywowana w jelicie cienkim – wspomaga rozkład alkoholu na wodę i dwutlenek węgla, dzięki czemu poziom aldehydu octowego i kwasu octowego powstających w wyniku metabolizowania jest bardzo niski, albo nie występuje wcale. Badania potwierdzają, że AB001™ może zmniejszać negatywny wpływ spożywania alkoholu na wątrobę** i ogólne samopoczucie***. Ponadto zastosowana w preparacie witamina B12 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Suplement diety MYRKL / Mat. prasowe

Jeśli chodzi o sposób stosowania, zaleca się, aby przyjmować dwie kapsułki jednorazowo przed piciem lub jedzeniem (najlepiej około 2 godziny). Bakterie probiotyczne zawarte w MYRKL są pochodzenia naturalnego, dzięki czemu produkt jest odpowiedni także dla wegan.

Ostrzeżenie: suplement diety zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.

*Badanie kliniczne zostało zrecenzowane i opublikowane w Journal of Nutrition & Metabolic Insights w czerwcu 2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35769391/.
**Andreas Pfützner, Mina Hanna, Yuriko Andor, Daniela Sachsenheimer, Filiz Demircik, Tobias Wittig and Johan de Faire, Chronic Uptake of A Probiotic Nutritional Sup¬plement (AB001) Inhibits Absorption of Ethylalcohol in the Intestine Tract – Results from a Randomized Doubleblind Crossover Study, Nutrition and Metabolic Insights Volume 15: 1–5 © The Author(s) 2022.
***Dzięki zawartości witaminy B12.