ZOFIA CUDNY
www.makecookingeasier.pl
Jako dziewczynka wolała lepić w domu pierogi, niż iść do szkoły. Mama nie protestowała. To jednak nie przeszkodziło Zosi skończyć z sukcesem nie tylko podstawówkę, lecz także studia na wydziale psychologii klinicznej. W pierwszej pracy jako rekruterka zatrudniała 300 osób. W drugiej miała tyle samo zwolnić. Odeszła. To był dobry moment, żeby zająć się tym, co najbardziej kocha: gotowaniem. Dziś prowadzi jednego z najpopularniejszych blogów w Polsce. Czytelniczki już zdążyły się od niego uzależnić. Święta Zosi zaczynaja się już 6 grudnia. Wtedy piecze pierwsze z wielu pierników w sezonie. W rodzinie wszyscy lubią gotować i eksperymentować. Na Wigilię nikogo nie szokują krewetki. Jednak wiadomo, że będą też tradycyjne dania. Dla ELLE Zosia przygotowała śledzie z prawdziwkami, specjalność rodziny.
Na dobry start: Śledzie z prawdziwkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
8-10 prawdziwków, 100 g orzechów włoskich, 1 opakowanie śledzi korzennych (ok. 200 g), 1 duża czerwona cebula, garść świeżej natki pietruszki, 2 łyżki masła, świeżo zmielony pieprz ziołowy, sól morska
1. Śledzie mocz w mleku przez 2-3 godziny, następnie dokładnie opłucz, pokrój wzdłuż i ułóż płatami na półmisku.
2. Cebulę posiekaj na drobną kostkę i podsmaż na maśle do momentu, aż się zeszkli. Przełóż do małej miseczki.
3. Grzyby dokładnie oczyść, pokrój wzdłuż na plastry i usmaż na tłuszczu pozostałym po cebuli (możesz dodać masło). Dopraw świeżo zmielonym pieprzem ziołowym i solą.
4. Orzechy włoskie praż chwilę na suchej patelni.
5. Na płaty śledziowe nakładaj podsmażone grzyby, cebule i orzechy. Całość posyp świeżą natką pietruszki.
Śledzie z prawdziwkami |
TEKST: Julia Pańków