Pasztet z soczewicy według przepisu Mateusza Zielonki z książki "Kuchnia w wolnym stylu" 

Radosław Głowaty, TVN/FOCUSMEDIA.COM.PL/Newspix.pl

Składniki:

- soczewica czarna (500g)

- olej kokosowy (1 łyżka)

- cebula (2 średnie)

- czosnek (2 ząbki)

- mielone ziarna kolendry (5g)

- jajka (2szt.)

- babka jajowata (35g) - można zastąpić bułką tarta

- ziarna kuminu (5g)

- ziarna kolendry (5 g)

- orzechy laskowe podsmażone na patelni i posiekane (50g)

- tymianek (1łyzeczka)

- suszona żurawina namoczona w wodzie i posiekana (50g)

- sezam niełuskany mielony (10g)

- sos sojowy (2łyzeczki)

- białe wino (100ml)

Przygotowanie:

Na patelni, na wolnym ogniu, podsmaż na oliwie cebule z czosnkiem, tymiankiem i szczyptą soli. Duś następnie przez 20 minut, aż cebula zmięknie, w połowie duszenia dodaj wino. Zalej soczewicę wodą i gotuj z dwiema łyżeczkami sosu sojowego oraz szczyptą ziaren kuminu i kolendry. Po 20 minutach soczewica powinna być gotowa. Do miski blendera włóż orzechy i zmiksuj je na małe kawałki. Następnie dodaj odsączoną soczewicę, cebulę, dwa jajka, dwie łyżki babki jajowatej oraz żurawinę. Miksuj wszystko dokładnie na w miarę jednolitą masę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolity pasztet, dłużej miksuj soczewicę albo użyj mielarki do mięsa. Brytfankę wysmaruj masłem bądź oliwą i umieść w niej masę pasztetową.

Pasztet warzywno-strączkowy sąsiadki Ewy według przepisu Katarzyny Gubały z książki "Warzywa górą!" 

Studio Klimeccy

Składniki:

- 2 marchewki (200 g)

- 1 cebula

- 1 biała część z pora

- 1 pietruszka w korzeniu (100 g)

- 1/2 selera (100 g)

- 1/2 cukinii

- 1 puszka soczewicy lub cieciorki (240 g)

- 1 puszka fasoli białej: Jasia lub innej (240 g)

- opcjonalnie 1/2 puszki pomidorów w sosie własnym

- 2 łyżki oliwy

- sól, pieprz do smaku

- 1/2 płaskiej łyżeczki kuminu

- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy

Przygotowanie: 

Marchew, pietruszkę, seler, cukinię obieramy i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Cebulę, por kroimy w kostkę. Wszystko szklimy na patelni podlane oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i kurkumą. Dodajemy odsączoną z puszki soczewicę i fasolę. Opcjonalnie dorzucamy trochę pokrojonych pomidorów. Podsmażamy do odparowania większej ilości wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie naszymi podduszonymi na gęsto warzywami. Pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jeśli trzeba, dopiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło z chlebem.

Wegański pasztet z soczewicy

Fotolia

Składniki:

- 200 g suchej soczewicy

- 4 średnie marchewki

- 1 średnia cebula

- 4 łyżki oleju

- 3 jajka

- sól ziołowa

- pieprz

- łyżka słodkiej papryki

- 1/2 łyżeczki curry

- ząbek czosnku

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i zalej ją dużą ilością wody. Gotuj strączki przez 30-40 minut, następnie odsącz je i ostudź. Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj je z ugotowaną soczewicą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Po kilku minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do soczewicy i marchewki. Do masy wbij jaja i całość wymieszaj. Następnie przełóż ją do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez ok. 50 min. w 190 stopniach.