Walentynki - przepisy na słodkie desery

Przez żołądek do serca, jak mawia stare przysłowie. Coś w tym jest, bowiem w Walentynki chętnie przygotowujemy dla drugiej połówki romantyczną kolację i...słodkie desery. Nie bez powodu święto zakochanych należy do przysmaków wykonanych z czekolady, gdyż to właśnie ona jest afrodyzjakiem skutecznie rozpalającym zmysły. Wszystko za sprawą zawartego w niej kakao (im więcej, tym lepiej!) bogatego w stymulującą fenyloetyloaminę (która w szybkim czasie uwalnia endorfiny) oraz teobrominę, czy kofeinę podnoszące aktywność i wzmagające pożądanie. Jednak w tym roku będziemy grzeszyć tylko z ukochanym, bowiem nasze mocno czekoladowe łakocie to słodycze w wersji #guiltyfree. Nie znajdziecie w nich cukru, ani pszennej mąki, za to moc naturalnych afrodyzjaków. Jesteście gotowe na zdrową rozpustę? Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy.

5 przepisów na Walentynki >>

1. Przepisy na Walentynki: podwójnie czekoladowe brownie

Zaskocz ukochanego pysznym, podwójnie czekoladowym brownie, które nie wymaga pieczenia! Ciasto z naszego przepisu składa się bowiem z samych naturalnych składników, a do jego wykonania wystarczy odrobina czasu i działająca lodówka. Ten przysmak nie może się nie udać!

Składniki:

masa

szklanka mąki owsianej

szklanka orzechów włoskich

1/4 szklanki syropu klonowego

łyżka nasion chia

2 łyżki karobu

1 łyżka naturalnego kakao

szczypta soli

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki nasion konopi

łyżeczka ekstraktu waniliowego

polewa

2 łyżki płynnego oleju kokosowego

2 łyżki syropu klonowego

1-2 łyżki naturalnego kakao

posypka

pestki granatu

płatki migdałów

W naczyniu blendera zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na masę, aż stanie się brązowa i jednolita. Przelej ją do blachy na brownie (lub foremek w kształcie serc) i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężała. Po tym czasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na polewę, rozsmaruj ją na wierzchu ciasta i oprósz granatem oraz płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki, aż całość stwardnieje - po chwili nadaje się już do spożycia.