Tradycyjne góralskie placki (moskole), baranina, kwaśnica, oscypki czy też placki po zbójnicku – to wszystko serwują zakopiańskie restauracje. Gdzie można zjeść najlepsze dania kuchni regionalnej w Zakopanem? Poniżej prezentujemy TOP 10 najlepszych restauracji w niepisanej stolicy Tatr!           

Restauracje w Zakopanem: Góralska Tradycja

Restauracja Góralska Tradycja znajduje się w samym sercu Zakopanego, czyli na słynnych Krupówkach. Gości zachwyca nie tylko smakiem, ale również swymi wnętrzami, które zostały zainspirowane zakopiańskim stylem, którego popularyzatorem był malarz Stanisław Witkiewicz. Poszczególne elementy wystroju restauracji zostały wykonane przez lokalnych rzemieślników z dbałością o nawet najdrobniejsze detale. Jednak to, co stanowi o świetności tej restauracji to oczywiście kuchnia, która przygotowywana jest pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni na Podhalu. W menu restauracji tuż obok takich „klasyków”, jak: oscypek z żurawiną, kiełbaska jagnięca, moskole, kwaśnica, pstrąg czy też placek po zbójnicku, znajdziemy również dania kuchni regionalnej w nieco bardziej wyrafinowanej odsłonie. Mowa tu o tatarze z jelenia, bigosie na dziczyźnie, pierogach z jagnięciną czy też flakach wołowych. Całość dopełnia zapierający dech w piersiach widok na panoramę Tatr.

Restauracje w Zakopanem: Zakopiańska

Ten słynny lokal łączy w sobie tradycyjne przysmaki z nowoczesnymi wpływami. A wszystkie produkty pochodzą od lokalnych dostawców. Zakopiańska ma też w swojej ofercie organiczne oraz biodynamiczne wina. Koniecznie musicie spróbować tatara z pstrąga, pierogi z bryndzą, czy gicz jagnięcą. Wszystko jest przepyszne!

Restauracje w Zakopanem: Marilor 

Restauracja Marilor serwuje dania oparte na kuchni polskiej z wykorzystaniem globalnych trendów kulinarnych. Korzysta z lokalnych i świeżych składników, które zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. W menu restauracji mieszczącej się w Hotel&Spa Nosalowy Park znajdziecie nawiązanie do tradycyjnych smaków Zakopanego. Marilor nie zapomina o tradycji swojego regionu i z pasją tworzy miejsce, które zostało docenione w prestiżowym rankingu "Poland 100 Best Restaurants 2023".

Restauracja w Zakopanem: Gazdowo Kuźnia

Restaurację Gazdowo Kuźnia bez trudu odnajdziemy na Krupówkach. Mieści się ona w zabytkowym, XIX-wiecznym budynku, w którym niegdyś działał pierwszy w Zakopanem hotel „Pod Giewontem”. Słynny drewniany budynek to prawdziwa wizytówka lokalnego folkloru. Kuchnia tej restauracji bazuje na tym, co najlepsze z kuchni regionalnej i staropolskiej. To, co ją wyróżnia to oferta śniadaniowa, która serwowana jest do godziny 13.00, a także bardzo bogata i różnorodna karta dań, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych gości. Znajdziemy tu niemal wszystko…dania z wieprzowiny, wołowiny, z jagnięciny, dziczyzny, a także smacznego pstrąga. Z wizyty w Gazdowo Kuźnia powinny być usatysfakcjonowane także wszystkie łasuchy, na których czeka m.in. domowy sernik i jabłecznik.                         

Restauracja w Zakopanem: Bąkowo Zohylina Wyźnio

Restauracja Bąkowo Zohylina Wyźnio położona jest na granicy otuliny Parku Tatrzańskiego i swoim gościom, oprócz znakomitej kuchni, oferuje również niezwykłą okolicę. Polana z grillami i paleniskami sprawia, że jest ona idealnym miejscem do biesiad plenerowych w sezonie letnim. Jak przystało na jedną z najlepszych restauracji w Zakopanem w jej menu znajdziemy w głównej mierze dania regionalne. Na szczególną uwagę zasługują pierogi w dwóch odsłonach – na słodko (z jagodami) i na słono (z mięsem jelenia). Chcąc zaznajomić się z regionalną kuchnią w najlepszym możliwym wydaniu, warto też zamówić: grule, moskole i hałuski. Z kolei nieco większy apetyt z całą pewnością zaspokoją dania z dziczyzny i wołowiny. Amatorom regionalnych potraw powinien zasmakować również burger z jagnięciną, który stanowi nowoczesną wariację na temat kuchni podhalańskiej.                              

Restauracja w Zakopanem: Karczma u Fiakra

Karczma u Fiakra, podobnie jak znakomita większość najlepszych restauracji w Zakopanem, znajduje się na Krupówkach. Stanowi ona połączenie tradycji ze współczesnością i bazuje na kuchni regionalnej. Oprócz stałego menu swoim gościom oferuje również menu sezonowe, w którym można znaleźć dania przygotowane z najwyższej jakości składników od lokalnych dostawców. Co ciekawe, nazwa karczmy została zainspirowana fikarami, czyli dorożkarzami, którzy stacjonują naprzeciwko niej. Wnętrza restauracji zostały udekorowane z najwyższą starannością – znajdują się w nich autentyczne góralskie elementy dekoracyjne. W ten lokalny koloryt idealnie wpisuje się kapela góralska, która umila gościom czas każdego wieczoru, a „kropkę nad i” stanowi znakomita kuchnia. W menu restauracji znajdziemy tradycyjne góralskie potrawy, a także nieco bardziej nowoczesne dania, w tym m.in. burgery, golonkę w piwie czy też tagliatelle w dwóch odsłonach.

Restauracja w Zakopanem: Karczma Żabi Dwór       

Karczma Żabi Dwór o dość osobliwej nazwie mieści się przy drodze do Doliny Strążyskiej, zatem stanowi świetną alternatywę dla restauracji zlokalizowanych na Krupówkach. Co ciekawe, pomysłodawcą nazwy tej karczmy jest... Józef Piłsudski, który z kolei zainspirował się nieustannym rechotem żab, przebywających na otaczających dom mokradłach. Miejsce to może pochwalić się niesamowitą historią – niegdyś znajdował się tu punkt przerzutowy żołnierzy polskich, sklep spożywczy samopomocy chłopskiej i w końcu – restauracja. Jej menu jest niezwykle bogate i różnorodne – znajdziemy w nim dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Na szczególną uwagę zasługują takie rarytasy jak np. żabie udka, polędwica po królewsku, pstrąg po niebiesku czy też pierogi z bryndzą.

Restauracja w Zakopanem: Leśniczówka Resto Bar

Tuż obok kolejki linowej w Kużnicach znajduje się niezwykłe miejsce, które przyciąga turystów, jak i mieszkańców Zakopanego. Leśniczówka znajduje się w chacie, której historia sięga XIX wieku, a codziennie przechodzą obok niej fani sportów zimowych, trekkingu, czy ratownicy TOPR. Warto zajrzeć do tej małej restauracji, bo wszystko smakuje wspaniale. Hitem jest placek ziemniaczany z marynowanym pstrągiem i wędzonym twarogiem, tak samo zakopiański pstrąg potokowy, jak i grillowany bakłażan, chrupiące pierogi z serem i ziemniakami czy żurek na maślance.

Restauracja w Zakopanem: Mała Szwajcaria

Restauracja Mała Szwajcaria to znakomita propozycja dla osób, które nie przepadają za zakopiańską kuchnią lub po prostu chcą spróbować nieco innych dań. Restauracja ta oferuje dania z kuchni francuskiej, niemieckiej i włoskiej, co zawiera się już w jej nazwie. W jej menu znajdziemy kilka różnych zestawów śniadaniowych, w głównej mierze w bardzo klasycznej odsłonie (na czele z jajecznicą i twarożkiem). Oprócz tego w karcie dań znajdują się przystawki, zupy, sałatki, niezwykle bogata oferta dań głównych i deserów. Na szczególną uwagę zasługują dania z serem, w tym raclette, czyli potrawa pasterzy alpejskich, przygotowana z podgrzewanego nad żarem sera. Warto też spróbować aksamitnego i rozpływającego się w ustach founde serowego i mięs z gór wysokich.                         

Restauracja w Zakopanem: La Prima                                                                        

W Zakopanem bez większego trudu znajdziemy znakomite restauracje serwujące dania kuchni regionalnej. Jednak chcąc spróbować nieco innej kuchni, musimy się już sporo naszukać. Jedną z najlepiej ocenianych restauracji w stolicy Tatr jest – La Prima, która specjalizuje się w kuchni włoskiej w eleganckiej odsłonie. Co ciekawe, serwowane tam dania nie są zupełnie pozbawione góralskiej duszy – wybitni kucharze łączą to, co najlepsze z kuchni góralskiej z tym, co wszyscy kochamy w kuchni włoskiej. W menu restauracji La Prima znajdziemy m.in. tradycyjny bigos staropolski, ragu jagnięce, kwaśnicę, carpaccio wołowe, polędwice wołową, a nawet, w każdy weekend, - świeże mule. W karcie dań, jak przystało na restaurację włoską, nie zabrakło również pizzy i znakomitych deserów na czele z tiramisu i cannoli. Restauracja La Prima znajduje się w willowej części Zakopanego – pomiędzy centrum miasta a tatrzańskimi dolinkami. Całość dopełniają przytulne i eleganckie wnętrza, w których nie brakuje lokalnego kolorytu.