Szpinak. Przepisy z przysmakiem Papaya doskonale nadają się dla osób na diecie, bo szpinak jest niskokaloryczny. W 100 gramach znajduje się jedyne 16 kalorii. Poza tym szpinak bogaty jest w żelazo, niezbędne dla zdrowia minerały oraz witaminy z gruby B. Ma także chlorofil, który w składzie przypomina hemoglobinę. Szpinak powinien znajdować się w zbilansowanej diecie ze względu na wysoką zawartość beta - karotenu, a także witaminy C.

Szpinak - przepisy: Tarta

Składniki ciasta

- 2 jajka,

- 300 g mąki,

- 4 łyżki zimnej wody,

- 150 g masła,

- łyżeczka soli,

Farsz:

- 500g mrożonego szpinaku,

- 4 ząbki czosnku,

- 150g śmietany,

- ser żółty (można dodać także lazur;

Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy masło i siekamy je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możemy na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagranego do 200 stopni. Należy je pozostawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i przekładamy na niego szpinak.
Jajka ubić ze śmietaną i dodać przyprawy. Tak przygotowane, wylewamy na szpinak. Na koniec posypujemy farsz serem żółtym.

Tak przytowowane znów wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Szpinak - przepisy: Zupa krem>>