Jakie mięso na szaszłyki z grilla będzie najlepsze? Najpopularniejsze są kawałki drobiowej piersi oraz wieprzowina, zwłaszcza karkówka i polędwiczki. Rzadziej stosuje się baraninę lub mięso wołowe, przede wszystkim ze względu na czas przygotowania. Niewiele osób wie, że szaszłyki można zrobić nawet z mięsa mielonego. Spośród składników bezmięsnych chętnie wykorzystujemy różnokolorowe papryki, cukinie, bakłażany, pomidory i pieczarki, ale warto sięgnąć także po ananas, figi, młode ziemniaki czy kawałki wędzonego sera.

Szaszłyki na grilla z kurczaka z egzotyczną nutą

Zacznijmy od jednego z najczęściej zadawanych pytań o szaszłyki na grilla: jakie mięso wykorzystać? Bardzo popularny jest drób, który można łączyć z warzywami, owocami, a nawet drobiowymi wątróbkami. Poniższa propozycja wykorzystuje aromatyczną marynatę. Potrzebne będą:

  • 2 piersi kurczaka
  • około 2-3 cm drobno posiekanego korzenia imbiru,
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • duża garść świeżo posiekanej kolendry
  • sól

Jak zrobić szaszłyki na grilla w tej wersji? Pokrój pierś kurczaka wzdłuż w długie pasy. Połącz sok z pomarańczy, posiekany imbir, kolendrę, przeciśnięty czosnek i sól, a następnie dodaj tyle oliwy, aby mieszanka była dość gęsta. Do marynaty włóż mięso, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki. Patyczki do szaszłyków namocz, a następnie nałóż na nie pasy kurczaka, formując harmonijkę. Jak upiec szaszłyki na grillu? W tym przypadku wystarczy opiekać je na ruszcie przez 2 minuty z każdej strony.

Można także pokroić mięso w klasyczną kostkę i przełożyć je słodką cebulką oraz ananasem.

Co na grilla, czyli 5 szybkich i smacznych przepisów na danie z grilla

Szaszłyki na grilla z wołowiny po gruzińsku

Jak przygotować szaszłyki na grilla z wołowiny? Jest to mięso dość trudne, ponieważ wymaga czasu, a poddane nieumiejętnej obróbce szybko staje się twarde. W tym przypadku wiedza, jak się robi szaszłyki na grilla, sprowadza się do dodatków. Boczek to odpowiedź na pytanie: co do szaszłyków na grilla dodać, by wołowina była soczysta.

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 30-40 dag boczku wędzonego w kawałku
  • 2 łyżki oleju
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

zalewa:

  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4-5 ząbków czosnku

Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz ze składnikami zalewy. Mięso i boczek pokrój w dość dużą kostkę, cebulę w talarki, a paprykę w kawałki. Mięso wymieszaj z przyprawami. Cebulę włóż do zalewy i odstaw na 3-4 godziny. Następnie nakładaj na patyczki do szaszłyków na zmianę: mięso, paprykę, boczek, cebulę i znów mięso. Jak zrobić szaszłyki na grillu w przypadku wołowiny? Możesz smarować je co jakiś czas wodą wymieszaną z olejem i obracać, by zrumieniły się równo.

Szaszłyki na grilla z krewetek i pomarańczy

Odpowiedź na pytanie, jakie mięso na szaszłyki na grilla będzie najlepsze, rzadko brzmi: mięso ryb i owoców morza. Szkoda, bo to bardzo smaczne i delikatne połączenie, które nie wymaga wiele zachodu. Aby zrobić tę propozycję, należy przygotować:

  • około 20-24 sztuk krewetek black tiger
  • 2 pomarańcze
  • 2 świeże papryczki chili
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 szklankę białego wina
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej kolendry

W pierwszej kolejności oczyść krewetki: natnij każdą wzdłuż grzbietu i wyjmij ciemną żyłkę. Następnie zamarynuj wszystkie w mieszance soku z jednej pomarańczy, oliwy i posiekanej jednej papryczki chili. Zostaw krewetki w marynacie na pół godziny.

W tym czasie drugą pomarańczę podziel na cząstki, czosnek pokrój w cienkie plasterki, a pozostałe chili i kolendrę posiekaj. Na patelni stop masło, wrzuć czosnek, a gdy zacznie się smażyć, dodaj wino i chili. Trzymaj na ogniu, aż sos lekko się zredukuje. Na zwilżone patyczki do szaszłyków nadziewaj krewetki na zmianę z pomarańczami i grilluj je przez 1,5 - 2 minuty z każdej strony. Podaj z maślano-winnym sosem z patelni.

Sałatka na grilla: 5 pomysłów na lekkie i proste sałatki, które urozmaicą grillowane potrawy

Szaszłyki na grilla z warzyw i sera

Zastanawiając się, jak przyrządzić szaszłyki na grilla, rzadko bierzemy pod uwagę ser. Ten dodatek znakomicie smakuje w wersji na ciepło, trzeba tylko pamiętać, aby sięgać po gatunki na tyle twarde, by zrumieniły się, a nie stopiły całkowicie. W powyższym przepisie wykorzystaliśmy oscypek, ale mogą to być też: camembert, oscypek, większość serów pleśniowych, mozzarella oraz halloumi.

  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 25 dag pieczarek
  • 1-2 papryki
  • 6 niedużych cebulek
  • 20 dag oscypka
  • 5-6 małych kolb kukurydzy

marynata:

  • po 3 łyżki oliwy i sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • po 2 łyżki świeżej bazylii, oregano i koperku
  • po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego i pieprzu białego
  • sól

Bakłażan i cukinię pokrój w centymetrowe plastry, obsyp je solą i odstaw. Oscypki pokrój na nieco cieńsze plasterki, cebulę w ćwiartki, papryki w kostkę, a kukurydzę w kawałki długości 3-4 cm. Wymieszaj składniki marynaty. Na patyczki nadziewaj warzywa, posmaruj dwukrotnie marynatą i odstaw na 30 minut. Marynatą posmaruj je jeszcze przed włożeniem na ruszt oraz w trakcie grillowania.

Szaszłyki na grilla z tofu

Pytanie, z czego zrobić szaszłyki na grilla, jeśli naszymi gośćmi są weganie, niejednemu gospodarzowi spędza sen z powiek. Można oczywiście robić kompozycje z samych warzyw, ale bardzo ciekawy jest też zestaw z tofu. Jak go przygotować?

  • 40 dag tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 4 dość duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz

Najpierw sprasuj tofu, czyli osusz je, zawiń w ściereczkę i umieść w płytkim naczyniu, obciążając. Co jakiś czas zlewaj wodę. Następnie paprykę pokrój w kostkę, wymieszaj z sokiem cytrynowym, sosem sojowym, oliwą, natką i czosnkiem. Dodaj podzielone na kawałki tofu i dobrze obtocz, by oblepiło się marynatą. Odstaw do marynowania przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. Na patyczki nadziewaj naprzemiennie: kostki tofu, paprykę i cebulę. Całość posmaruj marynatą i grilluj 5-8 minut, obracając i smarując marynatą.

Jaki sos pasuje do szaszłyków na grilla?

Wiedząc już, co na szaszłyki z grilla wybrać, warto zastanowić się nad dodatkami, które podkreślą smak gotowego dania. Bardzo popularne są oczywiście: ketchup, musztarda i sos czosnkowy, jednak warto także i w zakresie sosów poeksperymentować.

Do szaszłyków warzywnych i drobiowych pasuje sos tzatziki oraz słodko-kwaśny. Popularny smak musztardowo-miodowy świetnie komponować się będzie z mięsem czerwonym, kurczakiem i warzywami na ostro. Ciężkie, majonezowe i serowe sosy sprawdzają się raczej przy lżejszych szaszłykach. Do wołowiny wybierzmy ostry sos pomidorowy albo pikantny barbecue. Ryby i drób są dość delikatne, a ich smaku nie zagłuszą z pewnością słodkie i pikantne salsy oraz chutney'e.