Switchel to napój, który wywodzi się z Karaibów. Kiedyś gasił pragnienie lepiej niż woda i dodawał energii rolnikom. Dziś jego niezwykłe właściwości wykorzystują hollywoodzkie gwiazdy. Występuje również pod innymi nazwami: punch, swizzy czy imbir wodny. O switchel mówi się, że to "nowa kombucha". Napój ma szereg właściwości, które np. sprzyjają odchudzaniu i detoksykacji. Dzięki składnikom takim jak: imbir, ocet jabłkowy i cytryna, napój przyspiesza przemianę materii, wzmacnia odporność oraz łagodzi dolegliwości związane z jelitami i żołądkiem. W końcu pobudza pracę jelit i dostarcza ciału elektrolity bogate w potas. 

Zobacz: Born This Way od Too Faced. Jak działają słynny korektor i podkład?>>

Jak przygotować switchel? Będziecie potrzebować dwie szklanki ciepłej wody, 1-2 łyżki octu jabłkowego i sok z cytryny. Do tego 2-3 łyżki syropu klonowego i łyżka startego imbiru. Napój przed wypiciem trzeba odstawić na minimum 12 godzin. Taka mikstura może stać w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie. W oryginalnym przepisie napój słodzimy syropem klonowym, ale można też wybrać miód, który ma właściwości antybakteryjne i jest naturalnym antybiotykiem. 

Jak zrobić "dalgona coffee"? Ten sposób przyrządzania kawy po koreańsku jest teraz hitem na instagramie >>