Słodkie pierniki o korzennym aromacie - najlepsze świąteczne ciastka. Domowe pierniki są zdecydowanie smaczniejsze od tych kupionych w sklepie. Podejmiecie piernikowe wyzwanie? Wbrew pozorom przepis na pierniki nie jest trudny. Może warto do ich przygotowania zaprosić bliskich, przyjaciół, znajomych? Świetna zabawa podczas wycinania i dekorowania gwarantowana! W świątecznym nastroju prezentujemy przepisy na pierniki. 

Przepis na pierniki

500 g mąki tortowej | 200 g miodu akacjowego lub wielokwiatowego | 200 g cukru pudru | 120 g masła | tłuszcz do formy | 1 jajo | 1 łyżeczka sody | 1 opakowanie przyprawy do piernika | 1 łyżeczka cukru waniliowego | Lukier: 2 szklanki cukru pudru | 1 łyżka masła | 2-3 łyżki mleka | można również użyć roztopionej czekolady 

Mąkę przeciać z sodą i uformować górę. Na szczycie zrobić wgłębienie i wlewać do niego rozpuszczony miód, przyprawy, cukier, masło i jajko. Zagnieść i wyrobić. Uformować kulę i przykryć ściereczką. Odrywać od niej po kawałku ciasta, rozwałkować na wysypanej mąką stolicy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wycinać pierniki - serduszka, gwiazdki, dzwoneczki - na co nam tylko pozwoli piernikowa fantazja! Wycięte kształty pierników ułożyć na natłuszczonej blasze. Pierniki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż się zrumienią. Do przygotowania lukru, należy mieszać cukier z masłem i bardzo podgrzanym mlekiem. W razie potrzeby można dosypać cukru pudru, żeby osiągnąć pożądaną gęstość. Roztopioną czekoladę można połączyć z odrobiną śmietanki i wrzącej wody oraz pewną ilością cukru pudru. Gdy lukier i czekolada będę gotowe - pora na dekorowanie! Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia :) Takie pierniki można rówież potraktować jako ozdobę świąteczną.

Przepis na pierniki nadziewane

1 kg mąki | 8 żółtek | 3 białka | 1 ½ szklanki cukru | 3 łyżki kakao | 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany | 3 łyżeczki sody | 4 łyżeczki przypraw (2 ł. cynamonu, 1 ł. goździków, ½ ł. kawy rozpuszczalnej, ½ ł. pieprzu) | można dodać przyprawę do pierników | 250 g masła | 400 g miodu | 700 g ulubionej marmolady

Dzień przed pieczeniem: Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a następnie wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, podczas ubijania  dodawać żółtka. Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie mieszać. Wlać miód, wciąż mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte, najlepiej w chłodne miejsce na 24 godziny - w tym czasie ciasto na pierniki powinno zgęstnieć. 

W dniu pieczenia: Ciasto na pierniki rozwałkować mocno podsypując mąką. Wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Na każdy z nich nałożyć małą ilość marmolady, przykryć drugim o takim samym kształcie i delikatnie dociskając, skleić brzegi. Jeśli pierniki mają być błyszczące, przed pieczeniem można posmarować je roztrzepanym białkiem. Pierniki należy piec w 180 ° Celsjusza przez 7-12 minut. Po wystygięciu pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym w słoiku lub pojemniku i... podjadać kiedy tylko najdzie ochota!