Surowe kakao vs kakao - jaka jest różnica?

Surowe kakao i kakao to pozornie to samo...Jednak okazuje się, że oba te produkty bardzo się od siebie różnią! Jeśli kiedykolwiek próbowałaś tego pierwszego, to już wiesz, że posiada ono inny smak. W przeciwieństwie do kakao znanego od dzieciństwa jest bardzo gorzkie i ma mocny aromat. Po co więc wprowadzać je do diety? Okazuje się, że zbawienne dla urody właściwości czekolady przypisywane są nie temu produktowi, co trzeba. Bowiem potwierdzające je badania naukowe opierają się na działaniu kakao w wersji raw, a nie proszku dostępnego na sklepowych półkach. 

Surowe kakao i kakao - różnica

Surowe kakao wytwarzane jest z tłoczonych na zimno, nieprażonych ziaren kakaowca. Proces ten pozwala na zatrzymanie w nim żywych enzymów i usunięcie nadmiaru tłuszczu (w postaci masła kakaowego). Zwykłe, sproszkowane kakao nie różni się wyglądem, jednak przygotowuje się je w mniej zdrowy sposób - poprzez prażenie ziaren rośliny w bardzo wysokich temperaturach, przez co traci większość swoich wartości. Komercyjnie wyprodukowany proszek zostaje dodatkowo odtłuszczony i dodaje się do niego cukier, by stłumić gorzki smak. 

Surowe kakao - właściwości 

Dlaczego warto jeść surowe kakao? Bowiem jest skarbnicą antyoksydantów, zbawiennie wpływających na nasz organizm. Do najsłynniejszych z nich należy resweratrol (będący silnym przeciwutleniaczem), który można znaleźć również w składzie czerwonego wina. Związek ten chroni układ nerwowy i pomaga leczyć depresję. Kakao w wersji raw zwalcza wolne rodniki i wydłuża nam młodość, poprawia nastrój, oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża ciśnienie. Wprowadzenie go do diety zwalcza łaknienie na słodkie przekąski, polepsza jakość skóry, paznokci i włosów. 

Gdzie je dostać? Szukaj w sklepach ekologicznych - w postaci proszku i surowych ziaren.