Jeśli nie wyobrażacie sobie domowej spiżarni bez słoiczka pesto, to musicie spróbować sosu zhoug. Jest niezwykle popularny na izraelskich straganach z jedzeniem, ale jego korzeni należy szukać w Jemenie. W Izarelu pojawił się w latach 50. wraz z prześladowanymi jemeńskimi Żydami. Klasyczna wersja sosu ma kolor zielony i powstaje z zielonych papryczek chilli, świeżej kolendry, pietruszki, kardamonu i kuminu. Z wyglądu przypomina pesto z pietruszki, ale zhoug może być też czerwony. Wszystko w zależności od rodzaju użytej papryki. Uwaga, zhoug jest bardzo ostry! Najczęściej służy jako dip do pieczonego kurczaka, szakszuki, hummusu lub falafela. Izraelczycy nie wyobrażają sobie bez niego sabichu, czyli kanapki z grillowanym bakłażanem i jajkiem. Nie przepadacie za ostrymi smakami? Zhoug może też pełnić rolę dressingu do sałatki, jeśli zmieszamy go z oliwą albo jogurtem. Co ciekawe, sos Zhoug pojawił się na liście trendów żywieniowych 2019. Następca sosu sriracha, zanotował 129 proc. wzrost oznaczeń na Instagramie, i 3.5 proc. wzrost popularności w menu restauracji dookoła świata.

Przepis na zhoug

Składniki:

1-3 papryczki 

1 pęczek kolendry

2 zielone papryczki chilli

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

3 łyżki oliwy

3 łyżki wody

szczypta soli

szczypta cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu blendujemy na pastę.

Sos można przełożyć do słoiczka i przechowywać około tygodnia.