Sposobów na przygotowanie domowego soku malinowego jest kilka. Niewiele osób wie o tym, że można go także zrobić z owoców mrożonych, co jesienią i zimą okazać się może prawdziwym wybawieniem. Najbardziej wartościowy będzie jednak sok lub syrop z malin świeżych zebranych w sezonie.

Dlaczego warto pić tradycyjny sok z malin?

Sok z malin to produkt leczniczy. W naturalny sposób wzmacnia organizm, rozgrzewa i wspomaga odporność. Znajdziemy w nim kwas acetylosalicylowy - ten sam, który obecny jest w aspirynie. Odpowiada on za działanie przeciwzapalne i napotne soku, ułatwiając przejście przez infekcje wirusowe. Skład soku malinowego obfituje także w witaminy korzystne dla układu odpornościowego. To witamina C, E oraz witaminy z grupy B. Nie bez znaczenia jest obecność składników mineralnych: potasu, żelaza i magnezu.

Sok malinowy spożywać można samodzielnie lub dodawać go do herbaty czy ciepłej wody. Jest pyszny, sprawdzi się więc jako uzupełnienie deserów: kaszek, budyniów, kisielu. Doskonały jest wymieszany z alkoholem: grzane wino lub piwo z sokiem z malin zachwyci gości. Warto sięgać właśnie po sok malinowy domowej roboty. W przypadku soków sprzedawanych w sklepie czytajmy etykiety, zdarza się bowiem, że w niektórych zawartość owoców nie przekracza kilku procent.

Na jakie dolegliwości pomaga sok z malin?

Sok malinowy najczęściej kojarzymy z sezonem jesienno-zimowym, kiedy to organizm szczególnie podatny jest na infekcje wirusowe i przeziębienia. To jednak nie jedyna sytuacja, kiedy syrop z tych smacznych owoców może nam pomóc.

  • Sok malinowy na przeziębienie, gorączkę i odporność

Sok z malin, a także napar z suszonych owoców lub liści wykorzystywane są w medycynie ludowej od wieków. Spożywanie ich wpływa na pracę gruczołów potowych, pomagając tym samym w obniżaniu temperatury ciała. Kwas salicylowy i olejki eteryczne działają rozgrzewająco. Witaminy, składniki mineralne i polifenole poprawiają pracę układu immunologicznego

  • Sok malinowy na bóle menstruacyjne

Maliny mają działanie delikatnie rozkurczowe. Ta właściwość w czasie menstruacji łagodzi dolegliwości bólowe.

  • Sok malinowy dla cukrzyków

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu maliny mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą oraz insulinoopornością. Dodatkowo obecne w tych owocach antocyjany przyczyniają się do obniżania poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłków skrobiowych.

  • Sok malinowy w profilaktyce nowotworów

Zawarte w malinach przeciwutleniacze powstrzymują działanie wolnych rodników sprzyjających rozwojowi nowotworów. Niektóre badania wskazują, że kwas ferulowy oraz beta-sitosterol znajdujące się w soku są pomocne w terapii jako spowalniacz rozwoju komórek rakowych.                                                                                                                                                                                    

  • Sok malinowy przy problemach żołądkowych

Ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwzapalne sok z malin może łagodzić przebieg biegunek i ograniczać wzdęcia. Zawarte w nim garbniki powstrzymują rozwój bakterii jelitowych.                                                                                              

  • Sok z malin na wzmocnienie

Dzięki związkom żelaza i miedzi regularne spożywanie soku z malin zapobiega niedokrwistości.

  • Sok z malin w profilaktyce miażdżycy

Ze względu na zawartość magnezu, wapnia i potasu warto spożywać sok z malin jako element profilaktyki miażdżycy. Wymienione składniki mineralne obniżają także ciśnienie i wspomagają pracę serca.                                                                           

Czy wszyscy mogą pić sok z malin?

Zdrowy i odżywczy sok malinowy ma wiele zalet, ale nie każdy może go spożywać bez obaw. Trzeba mieć przede wszystkim świadomość, że maliny są silnym alergenem, niebezpiecznym między innymi dla osób wrażliwych na działanie kwasu salicylowego. Ostrożnością wykazujmy się więc, wprowadzając sok do diety dzieci oraz osób z tendencjami do różnego typu uczuleń. Ze względu na zawartość puryny soku malinowego unikać powinny także osoby z chorobami nerek: ostrą niewydolnością, stanem zapalnym lub dną moczanową. Sok malinowy może nasilić objawy podagry. W przypadku choroby wrzodowej lub zapalenia błony śluzowej żołądka wprowadzenie soku malinowego do diety należy skonsultować z lekarzem.

Wiele wątpliwości wzbudza kwestia spożywania malin i soku z malin przez kobiety w ciąży. Lekarze są jednak zgodni, że owoce i syrop nie są groźne, a wręcz wskazane ze względu na swoje cenne właściwości. Sok malinowy korzystnie wpływa na poziom witamin i minerałów w organizmie ciężarnej. Nie można natomiast pić naparów z liści maliny. Ze względu na istotne działanie rozkurczowe mogą one działać pobudzająco na macicę, a w skrajnych przypadkach wywołać nawet poronienie lub wcześniejszy poród.                                                                                                                                                                                          

Przepis na domowy sok z malin

Domowy sok z malin przygotować można w kilku wariantach: tradycyjnym, do którego dodaje się cukier, w wersji bez dosładzania oraz z różnymi dodatkami smakowymi, na przykład wanilią. Poniżej znajdują się dwie receptury, na nich jednak możliwości się nie kończą.                                                                                                                                                       

Można do przygotowania soku z malin wykorzystać również sokownik. Wówczas opłukane owoce trafiają do garnka z sitkiem. Do dolnej części sokownika wlewa się zimną wodę, a następnie całość zagotowuje. Po zmniejszeniu płomienia owoce są parowane, a wydostający się z nich sok trafia do drugiego garnka przez wężyk. Można od razu wlewać go do butelek, jeżeli do owoców dodaliśmy cukier, albo też zagotować z cukrem i dopiero potem wlewać do przygotowanego na przetwory szkła, aby zapasteryzować całość. Inna metoda to wytłoczenie soku przez wyciskarkę wolnoobrotową - ten sposób sprawdza się szczególnie, jeśli zamierzamy przyrządzić napój do natychmiastowego spożycia.

Sok z malin tradycyjny to owoce z dodatkiem cukru. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji. Do przygotowania soku malinowego potrzebne będą:                                                                                                                                       

  • 12 kg malin
  • 3-4 kg cukru

Maliny umyć i dobrze odcedzić z nadmiaru wody. Układać je na przemian z cukrem w umytym i wyparzonym słoju tak długo, aż skończą się składniki. Naczynie przykryć gazą lub cienką ściereczką i przywiązać ściśle do krawędzi. Tak przygotowany słój odstawić na 3 dni w ciepłe i nasłonecznione miejsce, na przykład parapet. Gdy maliny puszczą sok, odsączyć je, a sok przelać do garnka i gotować. Przelać go do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcić jeszcze gorące i obrócić do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia. Takiego soku nie trzeba już wekować.

Druga receptura to przepis na sok z malin bez cukru. Potrzebne składniki to:

  • 6 kg malin
  • 1 litr wody

Maliny rozgnieść, zalać wodą i zagotować, a następnie od razu przetrzeć przez sito. Otrzymany sok przelać do butelek. Aby sok malinowy bez cukru przetrwał zimę, trzeba go pasteryzować dowolną metodą, na przykład podgrzewając butelki w dużym garnku z wodą lub w piekarniku.

Do przygotowania soku malinowego można użyć również dodatki smakowe: wanilię, imbir, cytrynę. Jeśli zdecydujemy się na taki aromatyczny akcent, składniki te dorzuca się do wytłoczonego soku, a następnie razem z nim zagotowuje. Później całość trafia do słoików lub butelek.