Śniadanie wielkanocne - króluje zielone!!!

Zima w tym roku nie była dla nas surowa, ale i tak z pierwszym promienniem słońca łapczywie sięgamy po zielone. Na straganach zalegają jeszcze zimowe korzenie i bulwy, a my tymczasem już szykujemy się na prawdziwe święto wiosny! Wielkanocny stół jest w tym roku słodki i wyjątkowo lekki. Królują soczyste nowalijki, trawy rzeżuchy oraz absolutny hit tej wiosny - własnoręcznie hodowane nasiona i kiełki, które można łączyć w nietypowe pary: z burakiem i czekoladą, lucerną albo cytrusami. Na przystawkę - poczciwe, symboliczne jajko. Postaraj się wybrać to ekologiczne, od kury w wolnego wybiegu albo zupełnie dekoracyjne, przepiórcze, podane na przykład z pieprzem i kandyzowaną, młodą marchwią. Nie zapominaj o rybach! Dodają energii i animuszu, bo pozwalają ciału odpocząć od ciężkiego mięsa, którego dość mieliśmy w zimowym jadłospisie. Na stole pięknie będzie prezentował się na przykład łosoś albo dystyngowane płaty śledzia w towarzystwie rezolutnego szczawiu albo kopru. 

Nie bój się zmian! W tradycyjne przepisy wpleć odrobinę wiosennego szaleństwa. Zamiast klasycznej musztardy wybierz jabłkową albo z suszonych gruszek, chrzan mieszaj z burakami i kminkiem, a na starter podaj najbliższym aksamitny jogurt z wanilią, słodkie orzechy i figi. Na serniku niech urośnie lawenda! Wiosna ma pachnieć i smakować wybornie. 

Śniadanie wielkanocne - przepisy

Z tej okazji znaleźliśmy kilka propozycji, które ożywią i urozmaicą Twoje śniadanie wielkanocne. Dzisiaj mniej znaczy więcej, także w kuchni, dlatego kuszące zestawienia przedstawiamy nierzadko w miniaturowej odsłonie: przepiórka, kawior, muffinek na słono. Zaczynamy jednak tradycyjnie od jajka, które zapiekamy w tarcie i podajemy na ciepło z ożywczo-zielonym, dostojnym szpinakiem. Flagowy pasztet, tym razem odnajdujemy w zupełnie nietypowej odsłonie: wegetariańskiej, z królewską czarną oliwką na szczycie! Na deser, obowiązkowo babka, tym razem jednak w wersji mini: z groszkiem i odważnym wasabi. Na koniec: pascha - może być klasyczna, ale dlaczego właściwie by nie spróbować w wersji z lawendą i figą? Ta Wielkanoc zachwyci Cię wiosennym zapachem. Pozwól sobie na leniwe celebrowanie smaków, bo w tym roku wiosna troszczy się o nas wyjątkowo czule.

Śniadanie wielkanocne - przepisy ELLE (czytaj dalej) >>