Domowe musli na zdrowe śniadanie

Rano nic nie daje ciału takiego kopa energii, jak miska zdrowych, pełnowartościowych musli. Granola to idealna alternatywa dla gotowanej owsianki, mogącej się znudzić po jakimś czasie, która zadowoli wszystkich miłośników chrupiących przysmaków. Bowiem znajduje się w niej wszystko, czego nam trzeba - błonnik zapewniający apetyt na długie godziny, zdrowe tłuszcze oraz naturalne, pobudzające cukry. Wszystkie te składniki dostarczamy ciału w słodkiej formie, łącząc upieczone wcześniej płatki, nasiona, suszone owoce i orzechy z jogurtem lub mlekiem. Jednak domowe musli to nie to samo, co gotowa mieszanka zbóż oraz bakalii zakupiona w sklepie. Niestety, do tego typu produktów najczęściej dodawany jest cukier, syrop-glukozowo fruktozowy, sól, mąka pszenna i wzmacniacze smaku. Ta mieszanka z pewnością nie sprzyja odchudzaniu, a wręcz przyczynia się do tycia! Nie czekaj więc, tylko wykonaj swoją własną granolę, dodając do niej ulubione składniki!

Przepis:

dwie szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1/3 szklanki żurawiny

1/3 szklanki pestek słonecznika

1/3 szklanki morwy białej

1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego + odrobina do posmarowania naczynia żaroodpornego

1/3 szklanki miodu/syropu klonowego

Orzechy posiekaj na drobno. Żurawinę i morwę przesyp do osobnego naczynia - dodasz je dopiero do upieczonej granoli. Resztę składników wymieszaj dokładnie w dużej misce. Następnie przesyp musli do naczynia żaroodpornego natłuszczonego delikatnie olejem kokosowym. Zapiekaj granolę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 165 stopni, raz po raz mieszając masę łyżką, aby upiekła się z każdej strony. Po wystudzeniu wymieszaj granolę z suszonymi owocami i przesyp do dużego słoika.

Jesteś na diecie bezglutenowej? Poznaj 5 alternatyw dla owsianki >>