Avocado toasts, czyli po prostu toasty z awokado zaczęły być serwowane w restauracjach i kawiarniach w latach 90. Nie wiadomo dokładnie, komu zawdzięczamy wymyślenie tej pysznej i zdrowej kanapki. Sugeruje się, że pierwszym, który położył awokado na przypieczonym pieczywie był Bill Grange - szef kuchni z Australii. W 1993 roku serwował on tosty z awokado pokropione odrobiną oliwy, soku z limonki i przyprawione szczyptą soli. W sieci znajdziecie też inne nazwiska kucharzy, którzy wymieniani są jako "odkrywcy" avocado toast. Jedno jest pewne, to śniadanie szybko z Sydney przywędrowało do Ameryki. Niektóre źródła podają, że to właśnie Kalifornia jest miejscem, gdzie jeszcze na długo przed Grangem jadło się chleb z awokado. Podobno w latach 20. i 30. w kalifornijskich gazetach można było znaleźć przepisy na avocado tost. Największą popularność toast z awokado zyskał stosunkowo niedawno - na fali instagrama. Obok açaí bowl stał się chyba najchętniej fotografowaną potrawą - pod hashtagiem #avocadotoast znajdziecie ponad 850 000 fotografii. 

Avocado toast klasycznie serwowane jest z sokiem z limonki i z solą. Możecie dodać do kanapki z awokado dowolne ulubione składniki - np. jajko w koszulce, szpinak, czarnuszkę, marynowaną rzepę, salsę z pomidorów czy chilli. 

Avocado toast - przepis
SKŁADNIKI
(na jedną kanapkę)
pół awokado
limonka
kromka pieczywa (tostowego, albo w zdrowszej wersji chleba pełnoziarnistego)
jedno jajko
czarnuszka
dwie garści świeżego szpinaku
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Kromkę chleba opiekamy w tosterze. W garnku przygotowujemy jajko w koszulce, a na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej przez 2-3 minuty liście szpinaku (doprawiamy je do smaku). Awokado kroimy na drobne plasterki albo rozgniatamy widelcem i skraplamy je sokiem z limonki i posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Układamy szpinak na pieczywie, kładziemy na niego awokado i jajko. Wszystko posypujemy czarnuszką.
Smacznego!