Kiedyś açaí bowl raczej nie kojarzyło się ze słodkim śniadaniem. Pulpę z tych jagód podawano (i nadal często podaje się) w Amazonii w wersji wytrawnej - jako dodatek do dań, na przykład z rybą. Açaí bowl jakie dziś znamy spopularyzował w latach 80. w Brazylii Carlos Gracie - opracował on zdrową dietę, której należało jeść m.in. açaí zmiksowane z bananem. Z kolei w latach 90. i 00. açaí bowl dotarło do Ameryki i na dobre przeniknęło do kultury surferów. Teraz to potrawa nierozłącznie kojarzona ze słoneczną Kalifornią i Hawajami. Kawiarnie podające açaí bowls znajdziecie zresztą już teraz prawie w każdym zakątku świata, ale najbardziej znane miejsca znajdują się (oprócz Stanów Zjednoczonych) w Australii i na Bali. W Polsce działa kilka firm przygotowujących te pyszne danie, m.in. Coco Bowls, Juice Press People, Buena Vista Social Food czy The Cold Pressed Juices. 

Na modę na smoothie z açaí miało wpływ kilka faktów. Po pierwsze, açaí często nazywane są "najzdrowszymi jagodami",  a to wszystko za sprawą ich zdrowotnych właściwości - zawierają liczne witaminy (m.in.: E, C, B1, B2, B3) i składniki mineralne, a także bardzo dużo przeciwutleniaczy. Po drugie, wspomagają odchudzanie. Poza tym, w zblendowanej formie, ozdobione surowymi kruszonymi ziarnami kakaa/owocami/płatkami koksa/kwiatami są po prostu bardzo fotogeniczne, więc w erze mediów społecznościowych to więcej niż plus. Pod hashtagiem #acaibowl znajdziecie prawie milion zdjęć na Instagramie (!).

Tradycyjnie açaí podaje się zazwyczaj zmrożone z dodatkiem guarany i banana. My radzimy wam dodać do nich jeszcze maliny i odrobinę mango. Poznajcie nasz ulubiony przepis na to zdrowe śniadanie.

 Açaí bowl - przepis (porcja na jedno śniadanie)
2 łyżki sproszkowanego açaí albo garść mrożonych jagód (do kupienia w sklepach z organiczną żywnością albo typu "Kuchnie Świata")
1 banan
garść mrożonych malin
odrobina mleka roślinnego (może być owsiane, ryżowe albo sojowe)
kawałek mango

Do dekoracji:
połówka marakui
surowe ziarna kakaa
płatki kokosowe
płatki róż
plasterki banana
papaja/mango
Inne dowolne owoce

Przygotowanie:
Wszystko dokładnie zmiksować i podawać w ładnej misce (na przykład wykonanej z łupiny kokosa). Ozdobić według uznania - inspiracji szukajcie w sieci (albo na naszych zdjęciach w galerii).