TATAR Z ŁOSOSIA

Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób

600 g łososia,
2 pomidory malinowe,
4 szalotki,
2 limonki,
oliwa z oliwek extra vergine,
sól, pieprz, kolendra

1. Pokrój rybę w drobną kostkę.

2. Sparz pomidory i obierz je ze skórki.

3. Pokrój w drobną kostkę.

4. Szalotki drobno posiekaj.

5. Wymieszaj mięso ryby z szalotką i pomidorami, dodaj sok z limonek, 4 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem.

6. Posiekaj kolendrę i wymieszaj z potrawą tuż przed podaniem.

Sałatka owocowa fot. Fotolia

SAŁATKA OWOCOWA

Przygotowanie: 30 minut
Chłodzenie: 2 godziny
Dla 6 osób

1 dojrzały ananas, 3 dojrzałe banany,
4 dojrzałe kiwi, 3 pomarańcze,
200 ml malibu,
mała puszka mleka kokosowego,
3 łyżki brązowego cukru,
1 cytryna, 1 granat

1. Obierz banany i pokrój je w plasterki.

2. Pokrój ananas w ósemki, wytnij zdrewniały rdzeń i odkrój kawałki od skóry. Pokrój je na małe trójkąciki.

3. Obierz i pokrój kiwi.

4. Pomarańcze obierz i wytnij cząstki owoców spomiędzy białych błonek.

5. Wymieszaj owoce z sokiem z cytryny.

6. Połącz malibu z cukrem i mlekiem kokosowym, zalej sosem owoce i wstaw do lodówki na 2 godziny.

7. Przed podaniem wymieszaj i posyp ziarenkami granatu.

Sałatka krabowa z mango fot. Fotolia

SAŁATKA KREWETKOWA Z MANGO

Przygotowanie: 15 minut
Dla 4 osób

800 g krewetek,
2 dojrzałe owoce mango,
oliwa z oliwek extra vergine,
sok z cytryny,
sól, pieprz, szczypta cukru

1. Podziel krewetki na cząstki.

2. Pokrój mango w kostkę i rozłóż na talerzu. Dodaj kraby.

3. Wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 6 łyżkami oliwy, dopraw do smakusolą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę sosem.
Podawaj od razu.

Sałatka pomidorowa z krewetkami

SAŁATKA POMIDOROWA Z KREWETKAMI
Przygotowanie: 20 minut
Dla 4 osób

16 dużych krewetek,
4 duże pomidory malinowe, 2 limonki,
7 ząbków czosnku, dymka,
słodki sos chilli, oliwa z oliwek extra vergine,
sól, cukier brązowy

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

2. Dodaj sok z jednej limonki i wymieszaj.

3. Przygotuj sos z 2 łyżek sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, 3 łyżek oliwy, soku z limonki i łyżeczki cukru.

4. Wymieszaj pomidory z sosem.

5. Ugotuj krewetki na parze przez 2 minuty (aż staną się różowe).

6. Ułóż na sałatce.

7. Posyp dymką.

8. Podawaj zaraz po zrobieniu.

 

TEKST: Maryla Musidłowska

ŹRÓDŁO: magazyn ELLE