Mleko kokosowe i mleko ryżowe

Czas przygotowania: 10 min
ilość: 500 ml x2

Składniki na mleko kokosowe:
1 świeży kokos (można użyć wiórek kokosowych - 1 szklanka)
500 ml wody

Przygotowanie:
1. Otworzyć świeży kokos nakłuwając dwie dziurki za pomocą śrubokręta i młotka lub korkociągu. Wodę kokosową odlać do miseczki. Uderzając młotkiem w połowie otworzyć świeży kokos. Podważając nożem wyjąć miąższ.
2. Miąższ kokosa wraz z wodą kokosową i zwykłą wodą umieścić w blenderze i całość zmiksować przez około 2 minut.
3. Płyn przelać do drugiej miski przez sito wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć wiórki.
4. Mleko przelać do słoików i zużyć w ciągu 3-4 dni. Trzymywać w lodówce, jeśli oddzieli się woda od tłustej masy należy wstrząsnąć słoikiem.

Składniki na mleko ryżowe:
1 szklanka ugotowanego ryżu
500 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:
1. Ugotowany ryż zmiksuj z wodą, miodem i ekstraktem waniliowym.
2. Całość przecedź przez sito wyłożone gazą i przelej do słoików.
3. Trzymać do 2 dni w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć

Możliwości:
– takie mleko możemy otrzymać także z blanszowanych migdałów, płatków owsianych, soi
– chcąc wzbogacić smak można dodać do mleka ziarenka wanilii, kakao lub cynamon