KRUCHY PLACEK ORKISZOWY Z KRÓLOWĄ WIKTORIĄ

Na 14 porcji
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 60 minut
Pieczenie: 50-60 minut

500 g mąki orkiszowej,
2 łyżeczki cynamonu,
250 g masła,
150 g cukru trzcinowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka gęstej śmietany,
3 żółtka, szczypta soli, skórka otarta z jednej
wyszorowanej pomarańczy,
1 kg miękkich dużych śliwek, np. królowa
Wiktoria, drobny cukier trzcinowy
do posypania ciasta, papier do pieczenia

1. Posiekaj masło z mąką, cukrem, solą, cynamonem, żółtkami, ze śmietaną i skórką
pomarańczową.

2. Dodaj oliwę i zagnieć szybko kulę z ciasta.

3. Owiń w worek foliowy i wstaw do lodówki na godzinę.

4. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki.

5. Nagrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, wylep ją ciastem, które nakłuj widelcem.

6. Oprósz cukrem.

7. Układaj na cieście śliwki skórką do dołu.

8. Wstaw do piekarnika na 50--60 minut.

9. Oprósz cukrem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

10. Podawaj z herbatą z kardamonem.

Węgierki w occie. fot. Fotolia

 

WĘGIERKI W OCCIE

Na 4-5 słoiczków 200 ml
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 5 minut
Pasteryzowanie: 20 minut
Leżakowanie: 7 dni

1 kg śliwek węgierek bez pestek
Zalewa: 1 szklanka octu 10-procentowego,
1 szklanka wody,
0,5 kg cukru, 8 ziaren jałowca,
8 goździków, kawałek świeżego imbiru,
obranego i pokrojonego w słupki

1. Zagotuj składniki zalewy w emaliowanym garnku.

2. Śliwki umyj, nakłuj lub wypestkuj.

3. Ciasno ułóż śliwki w umytych i wyparzonych słoikach.

4. Zalej śliwki zalewą, sprawiedliwie rozdzielając przyprawy.

5. Zamknij wygotowanymi pokrywkami.

6. Pasteryzuj 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką, żeby słoiki się nie obijały.

7. Odstaw po wystudzeniu w chłodne i ciemne miejsce.

8. Śliwki będą smaczne już po tygodniu.

Tartaletki z kruszonką migdałową. fot. Fotolia

TARTALETKI Z KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ

Na 12-14 tartaletek
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie/macerowanie: 30 minut
Pieczenie: 30-40 minut

800 g bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
250 g cukru, 350 g mąki, 250 g masła,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
paczka cukru waniliowego
z prawdziwą wanilią, szczypta soli,
50 g płatków migdałowych,
masło do wysmarowania foremek,
mąka do posypania foremek

1. Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj z 50 g cukru i odstaw, żeby macerowały się przez pół godziny.

2. Posiekaj masło z mąką i resztą cukru, dodaj szczyptę soli, wanilię i zagnieć w kulę. Jeżeli ciasto się nie klei, dodaj śmietanę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.

3. Wysmaruj foremki masłem i oprósz mąką, jej nadmiar strzepując z foremek.

4. Posiekaj drobno migdały.

5. Nastaw piekarnik na 190°C.

6. Wyklej foremki ciastem, dociskając brzegi. Nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do gorącego piekarnika na 10-12 minut.

7. Resztę ciasta wymieszaj z migdałami i włóż ponownie do lodówki.

8. Wyjmij tartaletki z piekarnika, wypełnij śliwkami, posyp pokruszonym ciastem z migdałami i wstaw ponownie do piekarnika na 15--20 minut, aż kruszonka się zezłoci.
Podawaj z jogurtem greckim.

TEKST: Maryla Musidłowska

ŹRÓDŁO: magazyn ELLE