Trzy lata temu z dumą poinformowaliśmy, że Atelier Amaro jest pierwszą polską restauracją, która otrzymała gwiazdkę Michelin. Dziś to prestiżowe wyróżnienie otrzymała kolejna warszawska restauracja - Senses, a Wojciech Modest Amaro obronił swój tytuł.

Jest czym się chwalić, bo gwiazdka w słynnym przewodniku Michelin to marzenie każdego restauratora czy szefa kuchni. Wydawany jest od ponad 100 lat, co więcej, to najpopularniejszy i najbardziej znaczący przewodnik kulinarny. Ranking zależy od opinii anoinimowych inspektorów odwiedzających najlepsze i nowo powstałe lokale. Wyróżnione przez nich kolegialnie miejsca dołączają do elitarnego grona restauracji polecanych jako najlepsze na świecie.

Senses, której szefem kuchni (i współwłaścicielem) jest Andrea Camastra specjalizuje się w łączeniu polskich tradycyjnych smaków z francusko-włoskim klimatem. Na stronie internetowej możemy przeczytać:

"Projekt Senses zakłada tworzenie kulinarnych kreacji, które zaangażują wszystkie zmysły. Nasze dania składają się z zapachów, smaków, dźwięków, różnorodnych tekstur, wspomnień, nieoczywistych gier skojarzeń. Chodzi o dostarczenie maksimum przyjemności i wyjątkowego doświadczenia kulinarnego. Doskonały posiłek to nie tylko jedzenie i wino, ale emocjonujące doznanie, które na stałe zapisze się w naszej smakowej pamięci. Ambicją Senses było stworzenie pięknego miejsca, z najwyższej klasy obsługą. Szef kuchni Andrea Camastra wraz z zespołem kucharzy dba o szczegóły kulinarnych kreacji, łącząc nowoczesne techniki kulinarne z tradycjami kuchni Polskiej i międzynarodowej."

Na dodatek, restauracja nie oferuje swoim gościom stałej karty. Oferta zmienia się wraz z dostępnością produktów oraz sezonowością. W jednym z wywiadów Andrea Camastra (od ponad pięciu lat mieszkający w Polsce) przyznał:

"Nie jesteśmy tutaj, żeby polować na gwiazdki Michelina. Jesteśmy tutaj, żeby osiągnąć doskonałość. Jeśli nam się to uda, konsekwencją będzie pojawienie się gwiazdek. Jeżeli ją dostaniemy, to dobrze, jeżeli nie, to i tak osiągnęliśmy już wiele. Musimy pracować tak samo jak dotąd, gwiazdki niewiele tutaj zmieniają".

Zakuchy kuchenne: