Sałatka z selera według przepisu Grzegorza Zawieruchy z książki "Zawierucha w kuchni"
fot. Artur Rogalski
Składniki :
- 1 seler
- 5–6 ogórków kiszonych
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia. Obieramy. Jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników.
Wegański pasztet na święta - najlepsze przepisy>>
Sałatka z wolno pieczonymi pomidorkami według przepisu Ani Zięciowskiej z książki "Jak zaczarować stół"
fot. Tomek Zięciowski
Składniki:
- 300 g pomidorków cherry (najlepiej podłużnych),
- 100 g sera feta,
- 50 g świeżej rukoli,
- oliwa z oliwek,
- czarny pieprz młotkowany (gruboziarnisty)
Sposób przygotowania:
Pomidorki myjemy, kroimy wzdłuż na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C z termoobiegiem. Pomidorki pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy oliwą i pieprzem. Jeśli lubimy, pomidorki możemy piec z czosnkiem i tymiankiem. Wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Wegetariańskie Święta - przepisy >>
Komentarze