Ruby mokka z płatkami róży 

Różne cappuccino było hitem 2017 roku. Tak samo buraczane latte. W 2020 różowy kolor kawowym napojom zapewnia inny składnik - czekolada ruby. Na Instagramie występuje oczywiście w towarzystwie modnych, suszonych kwiatów. Do przygotowania naszej kawy korzystałyśmy z ekspresu Saeco Xelsis - zależało nam, żeby mleczna pianka była szczególnie gęsta i puszysta. Ten model ekspresu posiada technologię Coffee Equalizer, która pozwala na personalizację napoju aż w 7 parametrach. Ustawić możemy moc i wielkość kawy, ilość oraz kolejność mleka i kawy, temperaturę i aromat kawy oraz grubość pianki. Ten ostatni parametr ustawiłyśmy na najmocniejszy, dostępny w ekspresie tryb. 

Przepis: 

Składniki: 

  • 2 kostki czekolady Ruby 
  • 140 mleka (można zastąpić dowolnym wegańskim napojem) 
  • 70 ml espresso 
  • suszone płatki róży do deserów 

Sposób przygotowania: 

Zacznij od rozpuszczenia kostek czekolady w kąpieli wodnej. Do czekolady dolej 1/3 mleka i dokładnie wymieszaj. W ekspresie  Saeco Xelsis zaparz 70 ml espresso. Do przezroczystej szklanki wlej rozpuszczoną w mleku czekoladę, a następnie dolej kawowy napar. Następnie w ekspresie ustaw tryb spieniania mleka - koniecznie sprawdź, czy ustawiony jest na gęstą piankę. Dodatkowa, bardzo przydatna funkcja  Saeco Xelsis to możliwość przygotowywania dwóch kaw mlecznych jednocześnie, więc ruby mokkę możesz przygotować w tym samym czasie też dla innych domowników. Całość udekoruj płatkami róży i... koniecznie zrób zdjęcie! 

Migdałowe cappuccino 

Cappuccino to poranny klasyk, który w trybie home office też może smakować tak, jak w Twojej ulubionej kawiarni nieopodal biura. My cappuccino lubimy szczególnie mocne, dlatego przygotowując je korzystamy z regulacji grubości mielenia ziaren, jaka dostępna jest w ekspresie  Saeco Xelsis. Taką opcję daje specjalny ceramiczny młynek - jeśli chcesz przygotować bardzo aromatyczne espresso ustaw mielenie na drobne, a jeśli wolisz delikatniejszy smak - na grubsze. My wybieramy bardzo intensywny napar, dlatego regulację ustawiłyśmy na najdrobniejszą. 

Przepis:

Składniki: 

  • 40 ml espresso 
  • spieniony napój migdałowy
  • 1,5 łyżeczki syropu migdałowego 
  • ulubione ciastko do dekoracji

Sposób przygotowania: 

W ekspresie  Saeco Xelsis zaparz 40 ml espresso, dodaj do niego 1,5 łyżeczki syropu migdałowego i dokładnie wymieszaj. Do pojemnika na mleko wlej napój migdałowy i wybierz tryb spieniania. Teraz tylko posyp powstałą piankę pokruszonym ciastkiem i możesz wracać przed monitor (lub złapać chwilę relaksu na balkonie). 

Miętowe frappe z lawendą 

Robi się coraz cieplej, a wraz z pierwszymi intensywnymi promieniami słońca powraca ochota na mrożoną kawę. Jak pijemy ją w tym sezonie? W wersji z miętą i drugą najpopularniejszą rośliną ostatnich miesięcy - lawendą. 

Przepis:

Składniki: 

  • 60 ml espresso 
  • 40 ml mleka (można zastąpić dowolnym wegańskim napojem) 
  • 2,5 łyżeczki syropu miętowego 
  • suszone kwiaty lawendy 
  • kostki lodu

Sposób przygotowania: 

Zaparz 60 ml espresso w ekspresie  Saeco Xelsis i przelej do shakera lub dużego słoika. Następnie dodaj 2,5 łyżeczki syropu miętowego i 40 ml mleka. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj kostki lodu, 1/3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy i wymieszaj ponowie. Całość przelej do wysokiej szklanki i dodatkowo udekoruj szczyptą kwiatów.