GOFRY

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

200 g mąki, łyżeczka soli,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka, 250 ml mleka,
2 łyżki roztopionego masła,
125 g jagód,
250 ml śmietanki 36-proc.,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 łyżki cukru pudru, syrop klonowy

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Jajka ubij z mlekiem i przestudzonym masłem. Dodaj jagody. Przelej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.
3. Gofry smaż na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy.
4. Schłodzoną śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem. Ubij mikserem na delikatną pianę. Dodaj ekstrakt waniliowy.
5. Ciepłe gofry podawaj z waniliową śmietanką, syropem klonowym i świeżymi jagodami.