Przepisy na wegańskie naleśniki - placuszki bananowe, naleśniki bez glutenu, w wersji wytrawnej i słodkiej.
Naleśniki to idealny pomysł na udane śniadanie, zdrowy lunch czy słodki deser. Wystarczy dobry przepis, przynajmniej trzy składniki na ciasto i ulubione dodatki, by z łatwością wyczarować przepyszne danie. Ale czy wykonanie ulubionych naleśników, racuchów oraz puszystych amerykańskich pancakes jest możliwe na diecie wegańskiej? Okazuje się, że w kuchni roślinnej nie brak idealnych alternatyw dla przetworów mlecznych i co najważniejsze jajek, odpowiedzialnych za jednolitą konsystencję ciasta naleśnikowego. W roli zamienników świetnie sprawdzi się olej roślinny, siemię lniane, płatki owsiane, nasiona chia, skrobia kukurydziana i ziemniaczana, czy banany. A nowe doznania smakowe zagwarantuje Ci dodane do naleśników mleczko kokosowe lub syrop klonowy zamiast miodu.
1. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji klasycznej
![]() |
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia |
Poznaj przepis podstawowy na tradycyjne naleśniki, które w smaku niczym nie różnią się od tych wykonanych z jajek i krowiego mleka.
Przepis:
szklanka mąki
1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego
łyżka oleju z pestek winogron
szczypta soli
łyżeczka cukru brązowego
szczypta sody
ew. szczypta cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego
W dużej misce wymieszaj suche składniki. Dolej do nich mleko i olej, zmiksuj wszystkie produkty na jednolitą, płynną masę. Pozostaw je na 15 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozlej je chochelką na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron do zarumienienia.
2. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji bez glutenu
![]() |
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia |
Roślinne naleśniki w wersji bez glutenu również nie wymagają dużego nakładu czasu i wymyślnych składników, a smakują i wychodzą równie dobrze jak te z tradycyjnego, niewegańskiego przepisu.
Przepis:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki ryżowej lub gryczanej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2.5 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
1-2 łyżki oleju kokosowego
łyżka syropu klonowego
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce i odstaw ciasto na kilkanaście minut, aż delikatnie zgęstnieje. Naleśniki smaż partiami z obu stron.
Komentarze