Przepisy na wegańskie naleśniki - placuszki bananowe, naleśniki bez glutenu, w wersji wytrawnej i słodkiej.

Naleśniki to idealny pomysł na udane śniadanie, zdrowy lunch czy słodki deser. Wystarczy dobry przepis, przynajmniej trzy składniki na ciasto i ulubione dodatki, by z łatwością wyczarować przepyszne danie. Ale czy wykonanie ulubionych naleśników, racuchów oraz puszystych amerykańskich pancakes jest możliwe na diecie wegańskiej? Okazuje się, że w kuchni roślinnej nie brak idealnych alternatyw dla przetworów mlecznych i co najważniejsze jajek, odpowiedzialnych za jednolitą konsystencję ciasta naleśnikowego. W roli zamienników świetnie sprawdzi się olej roślinnysiemię lniane, płatki owsiane, nasiona chia, skrobia kukurydziana i ziemniaczana, czy banany. A nowe doznania smakowe zagwarantuje Ci dodane do naleśników mleczko kokosowe lub syrop klonowy zamiast miodu

1. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji klasycznej

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Poznaj przepis podstawowy na tradycyjne naleśniki, które w smaku niczym nie różnią się od tych wykonanych z jajek i krowiego mleka.

Przepis:

szklanka mąki

1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych

1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego

łyżka oleju z pestek winogron

szczypta soli

łyżeczka cukru brązowego

szczypta sody

ew. szczypta cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego

W dużej misce wymieszaj suche składniki. Dolej do nich mleko i olej, zmiksuj wszystkie produkty na jednolitą, płynną masę. Pozostaw je na 15 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozlej je chochelką na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron do zarumienienia. 

 

 

2. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji bez glutenu

 

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Roślinne naleśniki w wersji bez glutenu również nie wymagają dużego nakładu czasu i wymyślnych składników, a smakują i wychodzą równie dobrze jak te z tradycyjnego, niewegańskiego przepisu. 

Przepis: 

szklanka mąki kukurydzianej

szklanka mąki ryżowej lub gryczanej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2.5 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)

1-2 łyżki oleju kokosowego

łyżka syropu klonowego

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce i odstaw ciasto na kilkanaście minut, aż delikatnie zgęstnieje. Naleśniki smaż partiami z obu stron.