Przepisy na Walentynki

* Przystawka

Bruschetta z owocami

Walentynkowa bruschetta, fot. California Prune Board

Składniki:

Pieczywo – bagietka, ciabatta lub kajzerka
160 g śliwek kalifornijskich
40 ml wody
Ulubione owoce – truskawki, maliny, jagody, jabłka, banany
Garść dekoracji z czekolady – serduszek lub gwiazdek
Łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pokrój pieczywo na ok. 2 cm kromki i upiecz z obu stron w piekarniku pod grillem. Zmiksuj 160 g śliwek kalifornijskich z 40 mililitrami wody. Tak przygotowane puree rozsmaruj na grzankach. Posyp bruschettę ulubionymi owocami i dekoracjami z czekolady. Jeśli masz ochotę, możesz całość pokropić miodem.

* Danie główne

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Składniki:

80 g obranych krewetek (najlepiej królewskich)

100 g mieszanki pozostałych owoców morza (mogą być mrożone)

150 g czarnego makaronu tagliatelle

1/2 łyżki masła prawdziwego

3 łyżki oliwy rozmarynowej

pół papryczki pepperoncino

sól, pieprz cytrynowy

sok z ćwiartki cytryny

100 ml wytrawnego białego wina

posiekane zioła: pietruszka, szałwia

czerwony kawior do dekoracji

Przygotowanie

Rozmrożone owoce morza osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej oliwę i masło (w trakcie dodaj szczyptę soli i pieprzu). Po kilkudziesięciu sekundach na patelnię wlej wino - pozwól mu się zagotować.

Na rozgrzany tłuszcz wyłóż owoce morza, posypując je rozdrobnionym pepperoncino. Dosyp resztę soli i pieprzu. Po minucie przewróć owoce morza na drugą stronę. Smaż kolejną minutę. Na koniec dodaj posiekane zioła i skrop całość sokiem z cytryny. Ugotowany wcześniej makaron al dente odcedź i przełóż na patelnię z owocami morza. Zmieszaj wszystko, by związać smaki.

* Deser 

Lubczykowe trufle z ciemnej i białej czekolady

Lubczykowe trufle z czekolady, fot. Zosia Różycka i Ola Szwarc/Baziółka

 

Składniki:

80 g ulubionych ciasteczek (maślanych herbatników albo owsianych)

100 g czekolady (białej i gorzkiej)

4 łyżki śmietanki

szczypta soli

garstka posiekanych listków lubczyku

Składniki na cukier lubczykowy:

100 g cukru (może być brązowy, biały)

garstka listków lubczyku

Przygotowanie:

Cukier: w blenderze zmiksuj listki lubczyku i połącz je z cukrem. Po zmieszaniu wysyp cienką warstwą na papierze do pieczenia, żeby z cukru odparowała wilgoć.

Trufle: śmietankę podgrzej w rondelku. Gdy będzie gorąca, zdejmij z ognia i wrzuć do niej połamaną w kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści, dobrze zamieszaj, dodaj zmiksowane na pył ciastka, szczyptę soli, lubczyk i jeszcze raz dobrze zamieszaj. Masę wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie uformuj z niej kulki i obtocz je w cukrze lubczykowym.


* za realizację przepisów dziękujemy markom California Prune Board i Baziółka