Przepis na piernik w wersji koktajlowej - idealny, słodki napój na Święta!

Świąteczne połączenia smakowe mają to do siebie, że tęsknimy za nimi cały rok. I chociaż zdrowe koktajle pijemy niemalże każdego dnia, tylko w tym wyjątkowym, zimowym okresie miksujemy ze sobą aromaty kojarzące się z wieczorem wigilijnym. Tym razem w postaci smoothie przemycamy ulubiony przysmak - tradycyjny piernik, któremu nie brakuje korzennych przypraw, migdałowego posmaku oraz naturalnej słodyczy. Ten płynny deser cudownie smakuje w towarzystwie kruchych, maślanych ciasteczek. Sprawdzi się również jako opcja na bożonarodzeniowe śniadanie, czy lekka przykąska na chłodne zimowe wieczory. 

Przepis: 

  • 1 mrożony banan
  • szklanka mleka migdałowego
  • 4 daktyle
  • łyżeczka naturalnego kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka miodu 
  • (zamiast powyższych przypraw można dodać łyżeczkę gotowego miksu przypraw do piernika)

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w pojemniku blendera. Koktajl podawaj w słoiczkach lub szklanych butelkach ze słomką. 

Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life