Pomysłów na szybkie obiady w wersji fit szukałyśmy dla was w książkach kucharskich: "Uczta" Roberta Sowy, "Naturalnie 2" Agnieszki Cegielskiej i "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji FIT" Michała Wrzoska. Na naszej liście sprawdzonych przepisów znalazły się zarówno zupy krem, jak i sałatki, makarony i wrapy. Nawet fani fast foodu znajdą w naszym zestawieniu, coś dla siebie - koniecznie przetestujcie cytrynowe skrzydełka! Szybkim sposobem na zdrowy lunch jest zrobienie domowego hummusu (możecie przyrządzić go klasycznie - z soczewicy albo przetestować sposób Roberta Sowy i zrobić hummus z awokado i bobu). Hummus serwujcie z warzywami albo żytnim pieczywem. Do zupy krem zamiast pieczywa, podajcie kaszę, a sałatkę posypcie orzechami. 

Pomysł na szybki obiad fit: zupa krem

Zupa krem / fot. mat. prasowe

Krem z kalafiora z kuminem, suszonymi pomidorami i świeżą pietruszką
Składniki:
kalafior
kumin w ziarnach
suszone pomidory
prażony słonecznik
masło klarowane
świeży imbir
goździki
świeża pietruszka
sól himalajska
pieprz czarny

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, dodajemy łyżeczkę kuminu w ziarnach, 3–4 goździki i tyle samo plasterków imbiru pokrojonego w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, podprażamy i dodajemy kalafior w kawałkach. Jeszcze chwilkę podprażamy wszystko razem, zalewamy wodą i gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Po ugotowaniu wszystko blendujemy na zupę krem i po nałożeniu na talerze dodajemy świeżą pietruszkę, pokrojone suszone pomidory, podprażony wcześniej na maśle klarowanym słonecznik. Przyprawiamy świeżo mieloną solą i świeżo mielonym pieprzem, można zawsze jeszcze skropić wszystko dobrą oliwą, olejem z awokado lub z wiesiołka, tak jak nam w duszy gra i serce podpowiada.

Przepis pochodzi z książki "Naturalnie 2" Agnieszki Cegielskiej

Pomysł na szybki obiad fit: hummus z warzywami

Przepis na obiad fit: hummus z warzywami / fot. mat. prasowe


Składniki:
400 g ugotowanego bobu
2 awokado
2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 wyciśnięte ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sok z ½ cytryny
½ szklanki prażonych orzeszków pinii
 łyżka Kminu rzymskiego mielonego 
Do smaku:
Czarnuszka nasiona
Pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska 

Ugotowany bób obieramy i miksujemy z awokado, pastą tahini, czosnkiem. Doprawiamy do smaku oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, kminem rzymskim. Jeśli humus jest zbyt gęsty, to dodajemy wodę z gotowania bobu. Humus podajemy skropiony oliwą, czarnuszką, orzeszkami pinii oraz ze świeżymi warzywami (marchewka, rzodkiewka, seler naciowy).

Przepis pochodzi z książki "Uczta" Roberta Sowy

Pomysł na szybki obiad fit: wrapy z kurczakiem

wrapy z kurczakiem / fot. mat. prasowe

Składniki:
1 pierś z kurczaka – 200 g, 2 tortille pełnoziarniste (z przepisu na str. 121) – 140 g, 1 ogórek – 100 g, 1 marchewka – 80 g, 1 papryka – 140 g, 1 sałata – 240 g, 2 łyżki sosu majonezowego lub śmietanowego – 30 g (przepisy na str. 149 i 151), 1 łyżeczka słodkiej papryki – 1 g, ½ łyżeczki papryki wędzonej – 0,5 g, 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 g, szczypta soli i pieprzu – 0,5 g, 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g

MIĘSO:
Kurczaka spłaszczamy do jednakowej grubości około (0,5 - 1 cm) i posypujemy papryką, papryką wędzoną, czosnkiem solą i pieprzem, następnie polewamy oliwą z oliwek i nacieramy. Zostawiamy na co najmniej
20 minut. Następnie grillujemy go przez około 10 minut, po 2 minuty na każdą stronę. Po wystygnięciu kroimy w paski.
WARZYWA:
Ogórka, marchewkę i paprykę kroimy w paski.
PRZYSTĘPUJEMY DO ZWIJANIA:
Podgrzewamy nasze tortille w piekarniku lub na patelni, żeby
zrobiły się elastyczne. Smarujemy sosem, następnie nakładamy pokrojonego

Przepis pochodzi z książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji FIT" Michała Wrzoska