PIERÓG CALZONE Z WARZYWAMI

Dla 2 osób

Przygotowanie: 1,5 godziny

Duszenie: 15 minut

Pieczenie: 20 minut

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 20 g drożdży, 250 ml

letniej wody, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki

oliwy z oliwek, oliwa do smarowania blachy

Farsz: pół papryki czerwonej, pół papryki żółtej,

1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej, pół pęczka

selera naciowego, 2 szalotki, sól, świeżo zmielony pieprz,

2 ząbki czosnku, 50 g masła, 4 gałązki świeżego

tymianku, 100 g mozzarelli, 1 dojrzały pomidor, 1 żółtko

1. Rozpuść pokruszone drożdże w wodzie z cukrem i odstaw na 15 minut.

2. Wymieszaj mąkę z solą, a następnie z powstałym rozczynem i oliwą.

3. Zagnieć ciasto, aby nabrało jednolitej, elastycznej konsystencji. Możesz to zrobić mikserem. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

4. Posiekaj obrane ­szalotki i czosnek. Pokrój w kostkę papryki i seler naciowy.

5. Rozpuść masło na patelni i zeszklij szalotki z czosnkiem. Dodaj papryki i seler. Duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 10 minut.

6. Rozgrzej piekarnik do 200°C i nasmaruj blachę oliwą.

7. Wymie­szaj gorący farsz z patelni z kapustą pekińską, a następnie dopraw pieprzem, listkami tymianku i solą.

8. Sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

9. Porwij mozzarellę na kawałki i dodaj razem z pomidorem do farszu.

10. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj obie na koła o grubości ok. 0,5 cm.

11. Nałóż na obie części farsz, tak by zakrywał połowę powierzchni każdego placka z ok. 2 cm odstępem od krawędzi. Posmaruj krawędzie wodą.

12. Zakryj farsz drugą połową ciasta i zawiń uważnie jego krawędzie, zamykając szczelnie farsz w środku powstałych calzone.

13. W miseczce ubij żółtko z łyżką wody i posmaruj nim powierzchnię ciasta.

14. Przełóż pierogi na blachę i piecz 15-20 minut. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną.

Placki z bryndzą i szparagami. fot. Fotolia

PLACKI Z BRYNDZĄ I ZE SZPARAGAMI

Dla 2 osób

Przygotowanie: 1,5 godziny
Pieczenie: 20 minut

Ciasto: 20 g świeżych drożdży, 250 ml letniej wody,

500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli

morskiej, 3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz: 4 zielone szparagi, 150 g bryndzy,

50 ml śmietanki 12-proc., 1 czerwona cebula,

150 g wędzonego boczku, 150 g mozzarelli,

oliwa z oliwek

1. Przygotuj ciasto według przepisu na ziołowe pizze ( strona 3).

2. Gdy ciasto rośnie, umyj szparagi i pokrój je w plasterki.

3. Obierz cebulę i pokrój w piórka.

4. Pokrój boczek w paseczki, ­porwij mozzarellę na kawałki.

5. Wymie­szaj bryndzę ze śmietanką.

6. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

7. Oprósz blat mąką, podziel ciasto na dwie części, uformuj placki o grubości 0,5 cm.

8. Przełóż placki na papier do pieczenia i posmaruj pastą z bryndzy.

9. Rozłóż kawałki mozzarelli, cebulę, boczek i szparagi.

10. Skrop placki oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

Ziołowe pizze ziemniaczane fot. Fotolia

ZIOŁOWE PIZZE ZIEMNIACZANE

Dla 4 osób

Przygotowanie: 1 godzina

Gotowanie: 40 minut

Pieczenie: 25-30 minut

0,5 kg ziemniaków, pół pęczka dymki,

1 łyżeczka suszonego tymianku, sól,

świeżo zmielony pieprz, 1 ząbek czosnku,

50 ml mleka, 1 jajko, 100 g mąki pszennej,

mąka do oprószenia blachy

 1. Zagotuj wodę z solą, wrzuć umyte ziemniaki. Po 40 minutach odcedź je, ostudź i obierz. Rozgnieć lub przeciśnij przez praskę.

2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i oprósz go mąką.

3. Posie­kaj zieloną część dymki. Obierz czosnek i wyciśnij. Dodaj z dymką i mlekiem do obranych ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.

4. Utrzyj na purée z tymiankiem, mąką i jajkiem.

5. Uformuj z masy cienkie placki. Ukła­daj je na blasze.

6. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aż placki zaczną się rumienić.


Tarta z burakami fot.Fotolia

TARTA Z BURAKAMI

Dla 4 osób

Przygotowanie: 1 godzina

Gotowanie: 30 minut

Pieczenie: 25-30 minut

275 g gotowego ciasta francuskiego,

300 g upieczonych małych buraków,

2 łyżeczki soli, 20 g masła,

1 drobno posiekana czerwona cebula,

75 ml czerwonego wina,

1 łyżeczka octu jabłkowego,

1 łyżeczka miodu,

1 łyżeczka świeżo posiekanego tymianku,

świeżo zmielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C, ­blachę wyłóż papierem do pieczenia

2. Obierz i posiekaj buraki w plasterki.

3. Roztop masło na patelni i zeszklij na nim cebulę. Po chwili zalej winem, octem, miodem, a następnie dodaj tymianek, sól i pieprz.

4. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś, aż płyn odparuje.

5. Dodaj plasterki buraków, wyciśnij czosnek i duś całość ok. 5 minut, ostudź.

6. Rozłóż gotowe ciasto na blasze, wyłóż na nie zimną masę.

7. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Tartę podawaj na ciepło lub na zimno udekorowaną świeżymi ziołami.

TEKST: Maryla Musidłowska

ŹRÓDŁO: magazyn ELLE