W tym cyklu nie mogło zabraknąć sernika. W końcu to jeden z tych deserów, którego nie odmawia prawie nikt. Istnieje mnóstwo sposobów jego przygotowania i "dopełnienia". Sernik może być przyrządzony w stylu nowojorskim, krakowskim czy wiedeńskim, tradycyjnie i na zimno, a możliwości jego dekoracji jest całe mnóstwo - polewa z matchy lub białej czekolady, świeże owoce, migdały, kruszonka... My dziś przedstawiamy Wam słodko-słoną wersję, która swoim smakiem, wyglądem, a także teksturą, przeniesie Was na nowy poziom kulinarnych doznań. Dobieramy do niej również kawę idealną - w duecie stworzą najpyszniejszy deser z możliwych. 

Przepis na sernik popcornowy: 

Składniki:

Składniki na spód sernika

  • ciastka maślane 250 g
  • popcorn 100 g
  • masło 200 g

Składniki na masę serową

  • masło 6 łyżek stołowych
  • popcorn 60 g
  • żelatyna 1 i 1/2 łyżki stołowej
  • serek śmietankowy 375 g
  • ricotta 375 g
  • cukier puder 220 g
  • śmietana kremówka 450 ml

Składniki na karmel

  • cukier puder 1 szklanka
  • masło 100 g
  • śmietana 125 ml

Do dekoracji

  • garść popcornu

Przygotowanie: 

Formę o boku 20 cm natłuszczamy i wykładamy pergaminem. Zwróć uwagę, aby pergamin wystawał poza boki formy na wysokość około 5 cm.

Spód:

Herbatniki i przygotowaną porcję popcornu mielimy, aby uzyskać drobne okruchy. Dodajemy masło i mieszamy, aż się połączą. Przekładamy masę do formy, dociskamy dłonią i schładzamy na 20 min.

Masa:

Masło roztapiamy na średnim ogniu, mieszając przez 2–3 min. lub do momentu, aż zacznie się pienić i lekko zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia. Popcorn rozdrabniamy, odstawiamy. Żelatynę zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min., aby zmiękła. Do misy blendera wkładamy serek śmietankowy, ricottę i cukier, ucieramy aż do uzyskania gładkiego kremu. Z żelatyny odciskamy nadmiar płynu, wkładamy ją do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż się roztopi. Stopniowo dodajemy żelatynę do masy serowej, ubijamy aż się połączą, następnie dodajemy masło, popcorn oraz ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany spód i wygładzamy łopatką. Schładzamy przez 4 godz.

Karmel:

Cukier i 60 ml wody podgrzewamy w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając stale przez 3 min. Następnie zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając przez 6–8 min., aż masa się zezłoci. Zdejmujemy z ognia i ostrożnie dodajemy masło oraz śmietanę, mieszamy aż wszystko się połączy.

Karmel stawiamy ponownie na średnim ogniu i gotujemy mieszając przez 3 min. Następnie masę przekładamy do miski termoizolacyjnej i pozostawiamy na 3 godz. do ostygnięcia. Sernik przyozdabiamy na powierzchni gęstym karmelem i popcornem. Podajemy od razu. 

Skoro mamy już sernik, to czas na kawę. W ramach idealnego połączenia ze smakiem karmelu i prażonej kukurydzy parzymy mocne espresso z ziaren Signature Blend Dark Roast COSTA COFFEE. Kawa tej marki od niedawna dostępna jest w wersji do domu. Występuje jako kawa ziarnista, mielona i w kapsułkach, w 4 głównych wariantach - Signature Blend, Signature Blend Dark Roast, The Bright Blend i Colombian Roast. Autorską mieszankę stanowi Signature Blend. Przy jej opracowaniu bracia Costa, twórcy marki, spróbowali aż 112 różnych mieszanek ziaren, by opracować unikalną recepturę. COSTA COFFEE to nie tylko wysokiej jakości ziarna, ale też smak. Espresso na bazie Signature Blend Dark Roast jest intensywne oraz ujawnia nuty ciemnej czekolady i prażonych migdałów, które doskonale dopełniają maślano-mleczny charakter sernika. Uprzedzamy - nie będziecie mogli się od niego oderwać!

Matcha, maślane ciasteczka, mus owocowy czy może karmel? Jakie są Wasze ulubione dodatki do sernika? No i najważniejsze - z jaką kawą sernik smakuje najlepiej? Dajcie znać w komentarzach - będziemy próbować!