Dodatków do ciastek jest cały wachlarz. Możemy wybierać spośród różnorodnych posypek, słodkich polew, orzechów... My w ramach cyklu Para idealna x COSTA COFFEE zdecydowałyśmy się na najprostszą opcję. Klasyczny cukier puder na naszych ciastkach stworzy delikatną skorupkę, która świetnie komponuje się z miękkim wnętrzem. Idealne do czarnej kawy!

Przepis na popękane ciasteczka czekoladowe Chocolate Crinkles:

Czas przygotowania: 180 min. + min. 5 godzin chłodzenia

Składniki (na ok. 30-36 ciasteczek):

  • gorzka czekolada 180 g
  • dodatkowo ok. 40 g posiekanej czekolady
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • masło 75 g
  • cukier biały kryształ 100 g
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka lub aromat/ekstrakt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 250 g
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder ok. 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Czekoladę (180 g) łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę czekoladową mieszamy co jakiś czas, odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę. Kiedy białka będą stabilne, partiami dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka. Następnie wlewamy cienką strużką masę czekoladową, stale miksując do połączenia składników.

Składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy ze sobą i przesiewamy. Do masy czekoladowej przesypujemy składniki sypkie, mieszamy do połączenia. Pozostałą ilość czekolady drobno siekamy i mieszamy z ciastem. Miskę owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Cukier puder przesiewamy i przesypujemy do wysokiej miseczki. Z zimnego ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtaczamy w cukrze. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Obficie obtoczone kulki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez 10 minut. Studzimy na kratce. Jeśli ciasto podczas formowania kulek zbytnio się ociepli, wówczas cukier puder namoknie i nasze ciasteczka nie będą tak efektownie wyglądały.

Kawa? The Bright Blend COSTA COFFEE zaparzona w formie americano (40 ml espresso + 120 ml wody). To stuprocentowa arabika, o lekko cytrusowych nutach, idealnie kontrastujących z mocno czekoladowymi ciasteczkami. To połączenie tworzy orzeźwiającą eksplozję smaków i jest propozycją na każdą okazję: dzień przy komputerze w domowym biurze lub popołudnie na kanapie przy ulubionym serialu.

COSTA COFFEE w Twojej domowej kawiarni 

Fot. materiały prasowe / COSTA COFFE

W ostatnich miesiącach nasze kuchnie zamieniły się w małe kawiarnie, a my sami zaczęliśmy trenować nasze umiejętności baristy znacznie intensywniej, niż kiedykolwiek wcześniej. Ciągłe próbowanie oraz metoda prób i błędów doprowadziły nas do jednego, najważniejszego wniosku - podstawą dobrej kawy są dobrej jakości ziarna. Możliwość stworzenia napoju jak z ulubionej kawiarni dała nam ostatnio marka COSTA COFFEE. Za jej wysoką jakość odpowiadają ziarna, przy których produkcji zachowane są restrykcyjne wymogi. Jest im w stanie sprostać tylko 5% upraw światowej produkcji kawy. O wysokim standardzie marki można przekonać się w domu, za sprawą paczkowanych kaw COSTA COFFEE, które dostępne są w wersjach ziarnistej, mielonej i w kapsułkach. Do wyboru są cztery główne warianty: Signature Blend, Signature Blend Dark Roast, The Bright Blend i Colombian Roast. Wszystkie wersje kaw do domu od COSTA COFFEE są wypalane tak, aby smakowały wyśmienicie z domowych ekspresów ciśnieniowych, kawiarek, ekspresów kapsułkowych czy przelewowych. Zamówicie je TUTAJ.  

A jaki jest Wasza ulubiona para kawa + ciastko? Swoje ulubione połączenia opisujcie w komentarzach - będziemy piec, parzyć i smakować!