Nie tylko gwiazdki Michelin liczą się w świecie gastronomii. Od 2002 roku brytyjski magazyn Restaurant przygotowuje listę "The World's 50 Best Restaurants" opartą na głosach szefów kuchni, najważniejszych krytyków kulinarnych i restauratorów z całego świata (prawie 1000 panelistów!). Przez wiele lat w plebiscycie dominowała hiszpańska elBulli (2002, 2006-2009, drugie miejsce w 2003, 2005, 2010) i duńska Noma (2010-2012, 2014, drugie miejsce w 2013 roku). Pierwsze miejsce zajęły także amerykańska The French Laundry (2003,2004), brytyjska The Fat Duck (2005) oraz El Celler de Can Roca (2013 i 2015) z Hiszpanii. W tym roku laur przypad Włochom! Najlepszą restauracją w 2016 jest Osteria Francescana w Modenie.

Dlaczego Osteria Francescana? Lokal, którego szefem kuchni jest Massimo Bottura specjalizuje się we "współczesnej kuchni włoskiej". W poprzednich edycjach rankingu restauracja zajęła 2. (2015) i 3. miesjce (2013 i 2014 rok). Włocha doceniono za "kreatywność, ogromne umiejętności i zaciętą determinację". Jeśli oglądaliście filmy dokumentalne "Chef's Table" na platformie Netflix to zapewne wiecie, że droga do sukcesu Bottury nie była wcale usłana różami. Przez pierwsze lata lokal przynosił głównie straty, a konserwatywni klienci nie mogli zrozumieć jego chęci do unowocześniania znanych od wieków przepisów. Na szczęście przyszedł czas, a raczej trend na modernizację i eksperymenty w kuchni.

W zeszłym roku Osteria Francescana (mająca trzy gwiazdy Michelin) obchodziła 20 lat istnienia na rynku, a w karcie nadal znajdują się słynne: "Five Ages of Parmigiano Reggiano", "Autumn in New York" (53-letni Massimo przez kilka lat pracował w restauracji w Nowym Jorku, gdzie poznał swoją przyszłą żonę Laurę), "Oops! I dropped the lemon tart", czy "Croccantino of foie gras".

W rankingu "The World's 50 Best Restaurants" znalazły się także:

2. El Celler de Can Roca, Girona (szefowie kuchni: bracia Roca)

3. Eleven Madison Park, Nowy Jork (szef kuchni Daniel Humm i Chris Flint)

4. Central, Lima (szef kuchni Virgilio Martinez i Pia Leon)

5. Noma, Kopenhaga (szef kuchni René Redzepi oraz Benjamin Paul Ing)

6. Mirazur, Mentona (szef kuchni Mauro Colagreco)

7. Mugaritz, San Sebastian (szefowie kuchni: Andoni Luis Aduriz i Juan Vargas)

8. Narisawa, Tokio (szefowie kuchni: Yoshihiro Narisawa i Takahisa Yuyama)

9. Steirereck, Wiedeń (szef kuchni: Heinz Reitbauer)

10. Asador Etxebarri, Axpe (szef kuchni: Victor Arguinzoniz)