Mazurek wielkanocny – jak zacząć?

Podstawowy mazurek wielkanocny składa się z kruchego spodu, rantu z ciasta kruchego lub makaronikowego, polewy albo pomady i oczywiście dekoracji. W ramach tego schematu możesz wybrać przepis dla leniwych z gotową, kupną polewą. Jeśli masz więcej czasu, warto ugotować nietypową pomadę, o smaku cytryn albo pistacji. Najpierw jednak musisz przygotować kruchy spód.

Kruche ciasto na mazurek wielkanocny

  • 300 g mąki
  • kostka masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyż. śmietany (można zastąpić trzecim żółtkiem)

Na stolnicy siekamy masło z mąką i cukrem (możesz też użyć robota kuchennego). Dodajemy żółtko i śmietanę, ugniatamy na jednolitą masę. Kruche ciasto na mazurek wielkanocny należy schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie z ok. 2/3 ciasta wykładamy w dużej formie lub dwóch małych, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a z pozostałej 1/3 formujemy rant. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 st.

Polewa na mazurek wielkanocny

Mazurek kajmakowy to najprostszy mazurek wielkanocny. Kruchy spód polewamy roztopionymi krówkami albo gotową masą kajmakową z puszki. Polewę urozmaicisz, jeśli dodasz do niej pół tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady lub odrobinę mleka. Jeśli wolisz kwaśne smaki, posmaruj spód powidłami lub marmoladą i oblej pomadą cytrynową. Taki mazurek wielkanocny możesz obsypać pokruszonymi pistacjami (bez skórki!).

Przykładowa pomada na mazurek wielkanocny

  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 szklanka cukru
  • cukier waniliowy (1 op.)
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny

Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Do przestudzonej masy dodajemy skórkę cytrynową, ew. trochę soku z cytryny. Rozprowadzamy na kruchym spodzie.

Dekorujemy mazurek wielkanocny

Najprzyjemniejszy etap pieczenia mazurków dopiero przed nami. Mazurek wielkanocny nie może być pusty! Do dekoracji możemy użyć skórki kandyzowanej, migdałów, płatków migdałowych, perełek i pisaków cukierniczych, czekoladowych listków, wiórków czy literek. Wszystko znajdziesz w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym. Tradycyjne wzory na mazurek wielkanocny to motywy kwiatowe albo świąteczne. Płatki kwiatów i kulki bazi doskonale imitują połówki migdałów, a łodyżki narysujesz pisakami cukierniczymi. Z płatków migdałowych lub perełek cukierniczych ułożysz bardziej skomplikowane wzory, np. zające i baranki wielkanocne. Pomysł na awangardowy mazurek wielkanocny to dekoracje z napisów, figur geometrycznych albo po prostu abstrakcyjny chaos. Smacznego!

Inspiracje jak dekorować mazurek wielkanocny znajdziesz w GALERII

 

Zobacz też: