Lody z czerwonego wina

Czerwone wino to procenty po które my, kobiety, sięgamy najczęściej. Trunek wykonany z winogron korzystnie wpływa na trawienie i ma w sobie dużo antyoksydantów. Oznacza to, że zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się komórek. Wiedzą o tym Francuzki, które swój narodowy alkohol piją bez obaw o sylwetkę. I są najlepszym dowodem na to, że czerwone wino jest sprzymierzeńcem urody! A gdyby tak zamiast jednej lampki, uraczyć się winnym, lodowym deserem? Lody z czerwonego wina są nowym, kulinarnym trendem, któremu nie będziemy się opierać! Wiemy, jak wykonać je w łatwy sposób, bez konieczności wlewania trunku do maszyny z ciekłym azotem. Przepis jest prosty - zachowaj go na randkę lub kolejny wieczór z przyjaciółką!

Przepis na lody z czerwonego wina

Składniki:

1 butelka ulubionego, czerwonego wina

2/3 szklanki cukru brązowego (można zastąpić syropem klonowym)

2 szklanki gęstej śmietany kremówki

4 żółtka jajek

1 szklanka mikstury: 2 łyżki mleka + 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego

1 laska wanilii

Wykonanie:

1. W pierwszej kolejności doprowadź wino do konsystencji przypominającej syrop. Aby to zrobić, przelej je do garnka i ustaw na palniku na małym ogniu. Niech gotuje się przez ok. 45-60 min., aż lekko zgęstnieje.

2. W naczyniu połącz cukier lub syrop klonowy ze śmietaną. Przetnij na pół laskę wanilii i dodaj wydrążoną z niej pastę oraz żółtka jajek. Całość zamieszaj i przelej do wina - gotuj masę na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie doprowadzaj ich do wrzenia. Wystudź masę na lody i przelej ją do plastikowego pojemnika.

3. W rondelku podgrzej mleko z olejem kokosowym. Następnie dodaj miksturę do lodowej masy, całość wymieszaj. 

4. Pojemniczek z lodami schowaj do zamrażarki na ok. 5 godzin. Co godzinę wyjmuj lody i przemieszaj masę łyżką.

5. Po tym czasie lody będą gotowe! Możesz serwować je w kieliszku do wina lub jako dodadek do ciast i deserów.

Jak zrobić wino? Domowy przepis >>