Kawa jest najbardziej popularnym napojem na Ziemi. Może być serwowana na ciepło lub zimno w zależności od gustu czy pory roku. Sekret jej smaku tkwi jednak przede wszystkim w starannie dobranej mieszance ziaren, czasie ich wypalania i perfekcyjnej metodzie parzenia. Każda kawa podawana w kawiarniach COSTA COFFEE spełnia te trzy restrykcyjne warunki jakościowe. Tego lata dla koneserów kawy COSTA COFFEE przygotowała prawdziwe rarytasy – czarną, esencjonalną podawaną na kostkach lodu Cold Brew oraz kuszące, mleczne i cudownie orzeźwiające Frostino. W letnim menu COSTA COFFEE nie mogło zabraknąć także świeżych bagietek oraz lekkich deserów z sezonowymi owocami.

Cold Brew COSTA COFFEE

Cold Brew to alternatywny sposób przygotowywania kawy, który pozwala prawdziwym koneserom odkryć nowe smaki i aromaty. Unikalny proces macerowania w zimnej wodzie przez 20 godzin pod czujnym okiem najlepszych baristów sprawia, że Cold Brew pozbawione jest kwasowości oraz goryczki, które mogą pojawić się podczas parzenia kawy na ciepło. Kawa przygotowywana jest na bazie 100% kolumbijskiej mieszanki ziaren, która gwarantuje naturalny, orzechowy posmak. To esencja smaku kawy w najlepszym wydaniu! Cold Brew klasycznie serwowana jest na kostkach lodu. Może być podana także z mlekiem oraz z dodatkiem syropu waniliowego lub karmelowego. Cold Brew jest pobudzająca, orzeźwiająca oraz niskokaloryczna, dlatego idealnie towarzyszyć będzie letni porankom, a ponieważ każda kropla kawy, która trafia do szklaneczki Cold Brew musi przejść cały 20-godzinny proces macerowania, warto upewnić się, że zdążymy jej skosztować, zanim gotowe będą kolejne porcje tej orzeźwiającej kawy.

NITRO COLD BREW to zupełnie nowy sposób podawania COLD BREW. Kawa, po 20 godzinnym macerowaniu, uwalniana jest przez zawór ciśnieniowy, który nasyca płyn czystym azotem. W efekcie otrzymujemy delikatnie musującą kremową kawę z pianką. Dzięki tej technice uzyskujemy mocno orzeźwiający, innowacyjny i aksamitny w smaku napój. Kawa ta jest słodsza i bardziej kremowa niż typowe espresso, pomimo tego, dzięki zastosowaniu azotu, staje się ona lżejsza i delikatniejsza niż czarna kawa z ekspresu. Dodatkowo ten sposób nalewania kawy dostarcza konsumentom ciekawych wrażeń wizualnych, które warto zobaczyć na własne oczy. Całość, zarówno w kwestii smaku jak                           i wyglądu, przypomina dobrze znane irlandzkie piwa, charakteryzujące się gęstą, kremową pianą.

Kawy NITRO COLD BREW spróbować będzie można w trzech kawiarniach COSTA COFFEE już od 10 lipca. Dostępne będą w Krakowie na Rynku Głównym, w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu oraz w Centrum Handlowym Promenada.

Lato to także idealna pora na rozpieszczanie podniebienia, w tej roli znakomicie sprawdzą się pyszne, mrożone i idealnie mleczne Frostino. W tegorocznym menu znajdziemy gwiazdorskie trio: pierwsza propozycja to aksamitne Banoffi Frostino o smaku bananowo-karmelowym – przygotowane na bazie perfekcyjnego espresso chłodzi, zaskakując jednocześnie kawałeczkami ciasteczek biszkoptowych w towarzystwie bitej śmietany. Druga – Choco Mint Frostino – to podwójnie czekoladowa uczta dla miłośników słodyczy, połączona z syropem miętowym orzeźwi w upalny dzień. Do tego bajecznego duetu dołącza Ciasteczkowa Mocha. To prawdziwy hit dla wielbicieli ciasteczek i sosu czekoladowego. Pozwól się zainspirować smakami lata w COSTA COFFEE i wybierz swoją ulubioną kawę.

Gdy oprócz kawy najdzie nas ochota na małe co nie co, świeże chrupiące bagietki będą idealną propozycją na lekkie letnie śniadanie lub lunch. Wszystkie kanapki są codziennie przygotowywane przez baristów z wypiekanego na miejscu pieczywa. W letniej ofercie dostępnych będzie aż siedem nowych rodzajów bagietek. Dopełnieniem menu będą apetyczne desery z dodatkiem sezonowych owoców. Pyszne jagodzianki przypomną nam smaki dzieciństwa, jogurt z borówkami pozwoli cieszyć się chwilą przyjemności absolutnie bez wyrzutów sumienia a tarta z malinami i borówkami zaskoczy podniebienie słodko-cierpką owocową eksplozją.