serwis prasowy
Fani jedzenia i gotowania (znani również jako foodies) powinni znać te książki! Odkrywamy najciekawsze nowości wydawnicze.
serwis prasowy
1 / 13 "Apetyt. Książka kucharska", Anthony Bourdain, Laurie WooleverOd wydania sławnej i autobiograficznej "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly" minęło już trochę lat, a dokładnie 17. Anthony Bourdain postanowił zrobić niespodziankę swoim fanom i napisał kolejną książkę. I do tego kucharską. Zastanawialiście się co słynny kucharz, podróżnik i osobowość telewizyjna je na śniadania? Albo co sądzi o deserach? Bourdain ujawnia również jakie posiłki przygotowuje dla swojej rodziny (zwłaszcza córce i jej przyjaciołom!). Jak zawsze jest szczerze, trochę wulgarnie, ale przede wszystkim pysznie.
wyd. Wydawnictwo Filo
serwis prasowy
2 / 13 "Italia do zjedzenia", Bartek KieżunW tej książce zakochaliśmy się dwa razy. Po raz pierwszy, gdy zobaczyliśmy zdjęcia, jakby wyjęte z najlepszego albumu fotograficznego. Drugi, gdy zaczęliśmy czytać o smakach i miejscach odwiedzonych przez Barta Kieżuna. Co można zjeść pysznego w Urbino, Bolonii, Parmie, Genui, Florencji, Neapolu, Palermo czy Rzymie? Tego dowiecie się właśnie z "Italii do zjedzenia".
wyd. Wydawnictwo Buchmann
serwis prasowy
3 / 13 "5 składników. Gotuj szybko i łatwo", Jamie OliverUwielbiacie jeść, ale nie macie czasu iść po zakupy i gotować? Zdarza się to każdemu, nawet najbardziej wytrwałym domowym kucharzom (my też się do tego przyznajemy). Jamie Oliver znalazł na to sposób. I nie chodzi o słynne 15, czy 30-minutowe przepisy Brytyjczyka.
Autor kulinarnych bestsellerów proponuje tym razem posiłki złożone tylko z 5 (!) składników. W "Gotuj szybko i łatwo" znalazło się aż 130 przepisów m.in. na sałatki, pasty, warzywa, wołowinę, ryż, czy desery. Oliver zapewnia, że wszystko jest zdrowe, a przy każdym daniu znajdziecie tabelkę z ilością kalorii i wartości odżywczych.
wyd. Wydawnictwo Insignis
serwis prasowy
4 / 13 "Burczy mi w brzuchu. Śniadania", Tosia Kolo, Marta ŚliwkaNa pewno znacie ten blog! Autorki burczymiwbrzuchu.pl, czyli Tosia i Śliwka wydały właśnie debiutancką książkę poświęconą śniadaniom. Piękne zdjęcia na pewno was zainspirują do wcześniejszego wstania z łóżka i upichcenia czegoś pysznego. Dlaczego? To właśnie śniadanie "dodaje nam energii z rana, pobudza metabolizm, a jeśli jest smaczne daje nadzieję na udany cały dzień".
wyd. Ogarnij Miasto
serwis prasowy
5 / 13 "Food pharmacy. Przepisy", Mia Clase, Aurell Lina NertbyPamiętacie "Food pharmacy"? Książka okazała się międzynarodowym hitem, dlatego autorki postanowiły kuć żelazo póki gorące. W drugiej części mamy więcej przepisów (wspaniale!), a mniej teorii.
"W naszych recepturach znajdziesz dużo warzyw, nasion, orzechów i przypraw. Potrawy są bezglutenowe, pozbawione nabiału oraz cukru."
wy. Wydawnictwo Otwarte
serwis prasowy
6 / 13 "Trufla. Same dobre rzeczy", Patrycja DoleckaKolejna książka napisana przez popularną blogerkę.W "Trufli" oprócz smakowitych dań (od samego patrzenia na zdjęcia mamy ochotę zjeść wszystko!) znajdziemy przepisy zgodne z zasadami Kuchni Pięciu Przemian.
wyd. Wydawnictwo Buchmann
serwis prasowy
7 / 13 "Słodko", Yotam Ottolenghi, Helen GohNiech żyją desery. Fani słodkości nie będą mogli oderwać się od tej książki. Znany z przepisów wegetariańskich Yotam Ottolenghi zaczynał swoją kulinarną karierę właśnie jako cukiernik. W najnowszym dziele zatytułowanym po prostu "Słodko" znajdziemy zarówno proste przepisy, jak i badziej skomplikowane bazujące na smakach i aromatach fig, płatków róż, szafranu, kwiatu pomarańczy, czy kardamonu. Palce lizać!
wyd. Wydawnictwo Filo
serwis prasowy
8 / 13 "Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie ", Ika GrabońKawa - bez niej nie przetrwa żaden pracownik korporacji, lekarz, strażak, czy policjant. To najpopularniejszy napój na świecie i chyba nie trzeba o tym nikogo przekonywać. Sposób parzenia jest wiele, ale czym się tak naprawdę różnią? Co wpływa na smak pitej przez nas kawy?
wyd. Wydawnictwo Otwarte
serwis prasowy
9 / 13 "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu", Olia HerculesZapraszamy do Kaukazu! Autorka przybliża nam nie tylko słynną kuchnię gruzińską, ale i potrawy z całego regionu. Fanami "Kaukasis" są m.in. Jamie Oliver, czy Nigella Lawson
wyd. Wydawnictwo Buchmann
serwis prasowy
10 / 13 "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki", Malka KafkaNadal uważasz, że kuchnia roślinna nie ma żadnych tajemnic, a jej smak jest "płaski"? Nic bardziej mylnego, Malka Kafka nauczy was, jak do potraw dodać "pierwiastek boski". Podobno te aromatyczne dzieła kulinarne najlepiej smakują w towarzystwie.
wyd. Flow Books
serwis prasowy
11 / 13 "Jedz. Mała księga szybkich dań", Nigel SlaterKsiążka kucharska wyglądająca jak tomik poezji lub opowiadań, zawierająca aż 600 przepisów na każdą okazję. Co więcej, opis przygotowywania każdego dania to tylko kilka linijek tekstu - najdłuższy ma 12. "Jedz. Mała księga szybkich dań" (oryginalna wersja trafiła do sprzedaży w 2013 roku) na części typu "do ręki, "w misce", "na kuchence", "na talerzu", czy "na deser". Skosztuj!
wyd. Wydawnictwo Filo
serwis prasowy
12 / 13 "Retro kuchnia", Anna WłodarczykJak gotowały nasze babcie i prabacie? Czy wtedy potrawy diametralnie różniły się od tego, co jemy dziś? Anna Włodarczyk udowadnia, że kiedyś kuchnia była równie smaczna, a kilka dekad temu na stołach lądowały np. zupy z ostryg, włoskie pasty czy francuskie suflety. Dziś modny topinambur znany był już dobrze i to jeszcze przed wojną. Podobnie jest z takimi składnikami, jak brukiew czy skorzonera.
wyd. Wydawnictwo Nasza Księgarnia
serwis prasowy
13 / 13 "Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów", Gosia MolskaWiemy co jada się w różnych częściach Francji, czy we Włoszech, a co z naszą rodzimą kuchnią? Polskie przysmaki nadal są niedoceniane, a przecież nasza kuchnia ma tyle do zoferowania. "Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera." Gosia Molska próbuje to odczarować i odkrywa przed nami 10 regionów kulinarnych. Nie wierzycie? Proszę, o to przykłady: Kujawy to nie tylko pierniki, sól i olej rzepakowy, a na Śląsku w niedziele jadano schab sztygarski, albo pieczone króliki lub kaczki. Więcej nie zdradzimy, musicie sami przeczytać.
wyd. Wydawnictwo Zwierciadło
Komentarze