Nie bez znaczenia jest niska kaloryczność kiwano. Średniej wielkości kolczasty owoc waży około 300 gramów i ma zaledwie 80 kcal. Jego spożywanie wspiera przemianę materii, działa także przeczyszczająco i moczopędnie. Kulinarne zastosowanie również jest szerokie, choć wiele osób przekonuje, że najlepiej smakuje jedzony solo.

Kiwano: jak wygląda i smakuje?

Kolczasty ogórek kiwano kształtem przypomina dużego pomarańczowego kasztana. W postaci niedojrzałej jego skórka ma zabarwienie zielone. Owoce te są podłużne, wielkością zbliżone do jabłek. Ich miąższ jest zielono-żółty, o zapachu banana i rześkim smaku.

Niektórzy twierdzą, że owoc kiwano w smaku przypomina połączenie ogórka z bananem i kiwi. To właśnie temu skojarzeniu owoc kiwano zawdzięcza nazwy ogórka kolczastego lub melano. Czasami mówi się również, że to ogórek afrykański.

Cechą charakterystyczną kiwano jest także jego długa trwałość. Zwykle owoce po kilku dniach tracą i wygląd, i wartości odżywcze. Ogórek kolczasty jest inny. Może leżakować nawet przez pół roku bez szkody dla swoich właściwości. Sprawia to, że owoc kiwano postrzegany jest często jako dekoracyjny.

Kiwano: uprawa

Ogórek z kolcami jest rośliną pnącą, kwitnącą na żółto. Pochodzi z Afryki, uwielbia więc ciepło. Z tego właśnie względu, jeśli chodzi o kiwano, uprawa w Polsce jest niezbyt popularna i niełatwa. Najlepsze wyniki osiąga się, wykorzystując warunki szklarniowe lub tunelowe. Nie oznacza to jednak, że jest to jedyna opcja.

Kiwano uprawiać można również w gruncie, pamiętając jednak, że temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza zatrzyma jego wzrost. Gleba powinna być spulchniona i regularnie nawadniana. Roślinę do gruntu wysadzać można na przełomie maja i czerwca, kiedy nie ma już niebezpieczeństwa przymrozków. Kwitnienia można spodziewać się przez 6-8 tygodni, a po upływie kolejnych 2 tygodni roślina wydaje owoce. Kiwano najlepiej zbierać w sierpniu i we wrześniu, gdy owoce będą mieć pomarańczowy kolor.

Kiwano: jak obrać?

Można zdjąć skórkę kiwano, odkrawając ją nożem. Znacznie wygodniejsze będzie jednak wydrążenie miąższu. Aby to zrobić, wystarczy przekroić owoc na pół i wydobyć jadalną część łyżeczką. Sprawdzi się w tym przypadku także łyżka do lodów. Można spożywać miąższ bezpośrednio lub wykorzystać go do potraw. Osoby, którym kiwano wydaje się cierpkie, chętnie posypują je cukrem.

Kiwano: jak jeść?

Jak się je kiwano? Odpowiedź na pytanie o owoc kiwano: jak jeść, by smakował najlepiej, jest prosta. Najlepiej spożywać go na surowo, wybierając miąższ łyżeczką ze skórki. Na bazie owocu można przygotować także różnego rodzaju desery: galaretki, sałatki owocowe, lodowe i sorbetowe kompozycje oraz musy. Mieszając kostki miąższu z jogurtem naturalnym, stworzymy bardzo zdrową przekąskę lub drugie śniadanie. Ogórek kolczasty sprawdza się również jako składnik domowych przetworów: konfitur, dżemów, kompotów.

Kiwano podawać można także w wariancie wytrawnym. Jak jeść kiwano w wersji obiadowej i kolacyjnej? Podobnie jak każdy owoc egzotyczny, kiwano smak swój znakomicie dopasowuje do drobiu i ryżu. Współgra również z rybami, zwłaszcza przygotowywanymi w wariancie azjatyckim.

Warto jeszcze zapytać o kiwano: jak jeść je w przekąskach? Ciekawym i niecodziennym pomysłem jest dodatek sałat i koziego sera. Interesującą nutę zyskają także koktajle i smoothie, stając się sposobem na orzeźwienie w upalne dni. Warto dorzucać do takich kompozycji melony, kiwi i soki cytrusowe. Kiwano jest również wykorzystywane jako element dekoracyjny lub składnik farszu naleśników.

Kiwano: przepisy

Jeśli chodzi o kiwano, przepisy i pomysły na wykorzystanie tego owocu wcale nie są reprezentowane licznie. Jest to w dużej mierze wynik stosunkowo niewielkiej jego popularności, gdyż ogórek kolczasty sam w sobie pozwala na szerokie zastosowanie kulinarne. Udowadniamy to poniższymi recepturami.

 

Naleśniki z kiwano

ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie:

  • 1 owoc kiwano
  • 20 dag twarogu półtłustego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki ciasta zmiksować, dodając oliwę dopiero pod koniec. Odstawić masę na chwilę, a następnie wlewać chochelką na patelnię cienką warstwę i smażyć z obu stron. Twaróg, jogurt i cukier zmiksować na jednolitą masę. Można również wymieszać składniki widelcem. Następnie do masy dodać cząstki owocu i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wkładać do naleśników i zawijać. Gotowe danie udekorować można jogurtem, bitą śmietaną i kawałkami kiwano.

Chłodnik z kiwano

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 owoce kiwano
  • 1/2 cebuli
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 duża garść mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Kiwano przekroić na pół i wydrążyć łyżką miąższ. Część owocu odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować z pozostałymi składnikami chłodnika, oprócz oliwy. Przed podaniem mocno schłodzić. Najlepiej włożyć danie do zamrażalnika na około 20 minut. Przed podaniem polać oliwą, ozdobić odłożonym miąższem z kiwano i miętą.

Pudding ryżowy z kiwano i brzoskwinią

  • 1 owoc kiwano
  • 1 szklanka suchego ryżu, najlepiej krótkoziarnistego, o okrągłych ziarnach
  • 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1/2 szklanki rodzynków lub orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki niskosłodzonej konfitury brzoskwiniowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mleko i ryż zagotować. Dodać rodzynki i gotować całość przez około 25 minut, uważając, aby masa się nie przypaliła. Ryż powinien być całkowicie rozklejony. Wówczas można do niego dodać cukier waniliowy oraz konfiturę z brzoskwiń. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Do gotowego puddingu należy dołożyć cząstki świeżego kiwano.