Przepisy na fit ciasto marchewkowe, dyniowe muffiny, brownie z batatów, chlebek bananowy i pieczoną owsiankę z kasztanami. 

Zwalczamy jesienną chandrę zdrowymi słodkościami. Letnie owocowe ciasta zamieniamy na korzenne wypieki, które świetnie smakują w towarzystwie kakao czy gorącego mleka z miodem. A żeby te chwile były niewinne, zastępujemy cukier jego alternatywami w postaci naturalnych syropów i daktyli. 

Spróbuj wytrawnych dań z udziałem dyni >>

Ciasto bez cukru: Muffinki dyniowe

Składniki suche:

szklanka mąki orkiszowej
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Składniki mokre:

łyżka sproszkowanego siemienia lnianego + dwie łyżki ciepłej wody
szklanka dyniowego purée
szklanka daktyli 
1/2 szklanki oleju kokosowego/z pestek winogron

Na wierzch: 

garść pestek dyni
1/3 szklanki wiórków kokosowych

W jednej miseczce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Siemię lniane zalej dwiema łyżkami wody i wymieszaj je. Dodaj je do osobnej miseczki z dyniowym purée, następnie zalej daktyle szklanką wrzątku. Po ok. 10 minutach odsącz je z wody i dodaj do mokrych składników razem z olejem kokosowym. Zmiksuj ze sobą wilgotne składniki, po czym przelej je do miseczki z mąką i przyprawami i połącz w jedną całość. Gotową masę przelej do babeczkowych foremek. Wierzch oprósz wiórkami kokosowymi i pestkami wydrążonymi z dyni. Piecz muffinki w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut, po tym czasie zostaw je w ciepłej temperaturze przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu są gotowe do spożycia.