Ochłodzenie na życzenie - kawy mrożone za jednym dotknięciem

W czasach, gdy coraz częściej pracujemy w domu lub po prostu jesteśmy zabiegani, oczekujemy od urządzeń małego AGD wszechstronności, możliwości przygotowania bogatego wachlarza dań i napojów oraz „natychmiastowości”, wynikającej z przyzwyczajenia do korzystania np. z social mediów czy funkcjonalnych aplikacji. Doświadczeni producenci domowych sprzętów nie tylko potrafią sprostać tym oczekiwaniom, ale też opracowują technologie, które wyprzedzają wymagania współczesnych konsumentów.

Świetnym przykładem są automatyczne ekspresy do kawy. Topowe modele oferują bogate menu kawowych kompozycji, dostępne za dotknięciem jednego przycisku. Najnowszy ekspres ciśnieniowy marki KRUPS - KRUPS Intuition Experience Plus - zmienia codzienne picie kawy w doświadczenie niczym z najlepszych kawiarni. Oferuje, poza znanymi klasykami, jak m.in: espresso, lungo, doppio latte macchiato, także mrożone propozycje. Pozwoli przygotować w kilka chwil:

  • frappe - mrożoną kawę z mlekiem i kremową pianką o smaku kawy,
  • nitro coffee - mrożoną kawę z drobnymi pęcherzykami,
  • chilled coffee - mrożoną, podwójnie filtrowaną kawę z delikatną pianką.

Aby cieszyć się smakiem tych orzeźwiających kaw mrożonych, wystarczy wybrać odpowiednią recepturę zapisaną w pamięci ekspresu. Pomimo zaawansowanych funkcji, jego obsługa jest prosta i komfortowa. Intuicyjny kolorowy ekran dotykowy SMART SCREEN zapewnia szybki dostęp do wszystkich funkcji i umożliwia przygotowanie ulubionej kawy jednym dotknięciem.

Co więcej, pozwala utworzyć 8 profilów użytkownika, w których można zapisać do 7 wybranych przepisów - aby odtwarzać je bez ponownego ustawiania intensywności czy wielkości napojów. Maksymalna personalizacja obejmuje także możliwość ustawienia unikalnego koloru podświetlenia każdego profilu dla bezproblemowej identyfikacji.

Kawa mrożona z ekspresu?   Poznaj możliwości Krups Intuition Experience Plus - infografika.Mat. prasowe

Aromatyczny wachlarz kaw mrożonych na bazie espresso

Poza zapisanymi w pamięci ekspresu mrożonymi propozycjami, dobry ekspres automatyczny otwiera przed nami ogromne możliwości kreacji kaw na zimno. Ich podstawą jest najczęściej espresso, dlatego warto zadbać, aby było perfekcyjnie zaparzone. Baza każdej mrożonej kawy powinna mieć intensywny smak, bogaty aromat i wyraźny, ciemny odcień. Jak je uzyskać?

Żeby wydobyć to, co najcenniejsze z każdego ziarenka, ekspres ciśnieniowy KRUPS Intuition Experience został wyposażony w unikalną technologię KRUPS Quattro Force, która optymalizuje każdy etap procesu przygotowania kawy. Zapewnia o 20% szybsze mielenie, które w połączeniu z precyzyjnym ubiciem z siłą aż 30 kg gwarantuje idealne parzenie oraz zaawansowane płukanie. Dzięki tej technologii uzyskamy w domu kawę jak z rąk profesjonalnego baristy!

Głęboki smak i aromat kawy zależą od odpowiedniego stopnia zmielenia ziaren. Dlatego ekspresy automatyczne KRUPS Intuition Experience mają stalowy stożkowy, szwajcarski młynek z 5-poziomową regulacją stopnia zmielenia, która pozwala na zaparzenie naparu z różnorodnych odmian kawy, dobierając do nich odpowiedni stopień obróbki.

Przy kreowaniu mrożonych kaw możemy wykorzystać także lekką mleczną piankę, którą łatwo przygotować przy pomocy profesjonalnego systemu do spieniania mleka. Dzięki systemowi One Touch Cappuccino ekspres KRUPS tworzy pyszne kawy mleczne, m.in. cappuccino, caffe latte, flat white czy latte macchiato. Umożliwia uzyskanie perfekcyjnej pianki o kremowej, aksamitnej konsystencji, która nie opada aż do ostatniej kropli.

Kawy mrożone - inspiracje i przepisy

Aby stworzyć pyszny mrożony napój we własnym domu, klasyczne espresso, ristretto, lungo czy café long - perfekcyjnie zaparzone w ekspresie ciśnieniowym - wystarczy przestudzić i schłodzić kostkami lodu oraz uzupełnić dowolnymi dodatkami, m.in:

  • syropami np. czekoladowym, orzechowym, karmelowym lub pomarańczowym,
  • bitą śmietaną,
  • pokruszonymi orzechami lub migdałami,
  • suszonymi owocami,
  • przyprawami, np. wanilią, cynamonem, kardamonem czy goździkami,
  • gorzkim kakao,
  • startą czekoladą,
  • gałką ulubionych lodów,
  • kostkami lodu przygotowanymi z soków owocowych,
  • skórką startą z pomarańczy, cytryny lub innych cytrusów.

Możliwości kreacji są nieograniczone i zależą tylko od naszych upodobań i kreatywności.  

Aromatyczna wskazówka  Jak uzyskać optymalną temperaturę kawy mrożonej i pięknie ją zaserwować? - infografika.Mat. prasowe

Poznaj ciekawe przepisy na kawy mrożone, które przygotujesz w ekspresie automatycznym KRUPS Intuition Experience Plus!

Kawa mrożona z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

  • café long
  • 125 ml schłodzonego mleka 
  • 2 łyżeczki syropu truskawkowego
  • gałka lodów truskawkowych
  • kilka kostek lodu lub garść mrożonych truskawek
  • bita śmietana
  • świeże listki mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zaparz café long w ekspresie KRUPS Intuition Experience. Odstaw kawę, aby ostygła, a w międzyczasie przygotuj wysoką szklankę i wstaw ją do lodówki. Z pomocą blendera skrusz lód lub mrożone truskawki. Przelej kawę do schłodzonej szklanki, dolej mleko z kostkami lodu lub mrożonymi truskawkami i energicznie wymieszaj. Dodaj gałkę lodów truskawkowych i udekoruj napój bitą śmietaną. Na koniec polej syropem truskawkowym. Opcjonalnie ułóż na wierzchu listki świeżej mięty do dekoracji.

Kawa mrożona z czekoladą i nutką pomarańczy

Składniki:

  • espresso
  • 125 ml schłodzonego mleka 
  • 2 łyżeczki syropu czekoladowego
  • kostki lodu przygotowane z zamrożonego soku pomarańczowego
  • bita śmietana
  • garść startej gorzkiej czekolady
  • plaster świeżej pomarańczy, przekrojony na pół

Przygotowanie:

Zaparz espresso w ekspresie KRUPS Intuition Experience. Odstaw kawę, aby ostygła, a w międzyczasie przygotuj wysoką szklankę i wstaw ją do lodówki. Wyjmij szklankę i wlej do niej syrop czekoladowy, trzymając ją pod kątem, aby syrop ozdobił ścianki szklanki czekoladową spiralą. Dodaj kawę, pomarańczowe kostki lodu i świeże owoce. Udekoruj napój bitą śmietaną i posyp tartą czekoladą.

Kawa mrożona z przyprawami korzennymi i miodem

Składniki:

  • frappe
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • kostki lodu
  • pokruszone orzechy np. laskowe czy włoskie lub migdały

Przygotowanie:

Przygotuj frappe, korzystając z automatycznej receptury w ekspresie KRUPS Intuition Experience Plus. Delikatnie wmieszaj do kawy miód i przyprawy korzenne. Dodaj kostki lodu i udekoruj całość pokruszonymi orzechami.