Pancakes – przepis

Jak zrobić pancake? - to pytanie zadaje wielu, jednak tylko nieliczni wiedzą, jak proste może być ich przygotowanie. Aby zrobić ciasto na pancakes potrzebujesz:

  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • łyżeczkę sody
  • szczyptę soli
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Rozgrzej patelnię, a następnie wykładaj na nią łyżką ciasto, tworząc okrągłe naleśniki. Smaż pancakes z obu stron aż się zarumienią. To przepis na tradycyjne amerykańskie pancakes na bazie maślanki. Oczywiście można go nieco zmienić i użyć do tego mleka, jednak dzięki maślance pancakes są puszyste.

Jak urozmaicić pancakes?

Prosty przepis na amerykańskie pancakes można urozmaicić na wiele sposobów. Dzięki temu to słodkie danie na pewno nigdy się nie znudzi. Słodkie puszyste naleśniki można podawać z różnymi dodatkami lub po prostu nadziać ciasto. Rozwiązaniem dla wielbicieli słodkości są amerykańskie pancakes z kremem czekoladowym w środku. Ciasto na taką wersję zrób z powyższego przepisu. Jednak zanim do tego przystąpisz, przygotuj odpowiednio krem

  • Wyłóż krem czekoladowy łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia, formując niewielkie płaskie krążki
  • Następnie włóż blachę do zamrażalki na przynajmniej pół godziny
  • Krążki wyjmij z zamrażalnika dopiero przed samym smażeniem pancakes
  • Kiedy wyłożysz ciasto na patelnię połóż na każdym naleśniku jeden kawałek zamrożonego kremu, a następnie połóż łyżką drugą warstwę ciasta, tak by krem czekoladowy był w środku

Oczywiście to czym nadziejesz swoje pancakes zależy od Twoich upodobań kulinarnych. Może to być także krem z białej czekolady czy masło orzechowe.

Z czym podawać pancakes?

Jak zrobić naleśniki amerykańskie - to już wiesz, a więc pora dowiedzieć się z czym je podawać, by tworzyły naprawdę smaczne zestawienia. Tradycyjne amerykańskie pancakes najczęściej podaje się z syropem klonowym. Można także posypać je po prostu cukrem pudrem lub zrobić nieco bardziej ekskluzywną wersję, serwując z borówkami, malinami, truskawkami czy innymi sezonowymi owocami. W towarzystwie owoców i pancakes świetnie sprawdzi się twarożek zmieszany z cukrem waniliowym i jogurtem naturalnym. Do tego typu naleśników pasuje także serek mascarpone i różnego rodzaju musy, np. nieco kwaśniejszy malinowy, który świetnie przełamie słodycz ciasta.

Amerykańskie pancakes są wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Cały sekret kryje się w maślance, która jest obowiązkowym składnikiem oryginalnego ciasta. Dzięki niej jest ono gęstsze niż w przypadku tradycyjnych polskich naleśników, a co za tym idzie także bardziej puszyste. Pyszne pancakes to świetne urozmaicenie śniadań, deserów czy podwieczorków, które można podać na wiele sposobów. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym!