Jajka faszerowane to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych, jakie królują na naszych stołach podczas świąt. Dlatego jesteśmy pewne, że w tym roku nie będzie inaczej. By nie przygotowywać wszystkiego na ostatnią chwilę, już dziś podajemy Wam kilka prostych przepisów na wielkanocne jajka faszerowane.

 

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem

 

Ilość: 12 połówek

Czas przygotowania: około 20 minut, wraz z czasem gotowania jajek

 

  • 6 jajek
  • szczypiorek z cebuli-dymki
  • majonez
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: pieprz chilli cayenne

 

Jajka ugotować na twardo. Ugotowane i ostudzone jajka obrać i przekroić na równe połówki. Wyjąć żółtka i włożyć je do miseczki. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku (według uznania; dobrze wymieszać aż powstanie jednolita masa. Powstały farsz przełożyć do połówek jajka. Na koniec, przed podaniem, jajka faszerowane posypać świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Dla amatorów ostrej kuchni - jajka można posypać przyprawą chilli cayenne. Smacznego!

 

Zobacz przepis na jajka faszerowane pastą z tuńczyka >>>

 

 

 

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka, fot. fotolia.com

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

 

Ilość: 12 połówek

Czas przygotowania: około 20 minut, wraz z czasem gotowania jajek

 

  • 6 jajek
  • czerwona cebula
  • cienki szczypiorek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • majonez
  • sól, pieprz
  • świeży koperek

 

Jajka ugotować na twardo. Ugotowane i ostudzone jajka obrać i przekroić na równe połówki. Wyjąć żółtka i włożyć je do miseczki. Drobno pokroić czerwoną cebulkę i szczypiorek. Tuńczyka z puszki rozdrobnić widelcem. Wszystko dodać do miski z żółtkami. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku (według uznania). Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Powstały farsz przełożyć do połówek jajka. Przed podaniem jajka faszerowane posypać świeżo pokrojonym koperkiem. Smacznego!

 

Zobacz przepis na jajka faszerowane z krewetkami i koperkiem >>>

 

 

 

Jajka faszerowane z krewetkami i koperkiem, fot. fotolia.com

Jajka faszerowane z krewetkami i koperkiem

 

Ilość: 12 połówek

Czas przygotowania: około 20 minut

 

  • 6 jajek
  • 12 ugotowanych i obranych krewetek z ogonami (np. krewetki Tiger)
  • świeży koperek
  • majonez
  • sól, pieprz
  • cytryna

 

Jajka ugotować na twardo. Ugotowane i ostudzone jajka obrać i przekroić na równe połówki. Wyjąć żółtka i włożyć je do miseczki. Dodać drobno posiekany koperek, majonez, sól i pieprz do smaku (według uznania; dobrze wymieszać aż powstanie jednolita masa. Powstały farsz przełożyć do połówek jajka. Udekorować świeżym koperkiem. Na wierzch każdej połówki jajka położyć jedną ugotowaną krewetkę. Przed podaniem jajka faszerowane skropić cytryną. Smacznego!

 

Zobacz przepis na jajka faszerowane pieczarkami >>>

 

 

 

Jajka faszerowane pieczarkami i kurkami, fot. fotolia.com

Jajka faszerowane pieczarkami


Ilość: 12 połówek jajek

Czas przygotowania: około 30 minut, wraz z czasem gotowania jajek

 

  • 6 jajek
  • kilka pieczarek
  • żółty ser
  • odrobina masła
  • majonez
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • ulubione przyprawy (słodka/ostra papryka, chilli)

 

Jajka ugotować na twardo. Ugotowane i ostudzone jajka obrać i przekroić na równe połówki. Wyjąć żółtka i włożyć je do miseczki. Drobno pokrojone pieczarki podsmażyć na odrobinie masła. Ostudzone składniki dodać do miski z żółtkami. Dodać starty żółty ser, majonez, sól i pieprz do smaku (według uznania). Można dodać odrobinę ulubionej przyprawy - świetnie pasuje słodka lub ostra papryka, ewentualnie chilli. Wszystko dobrze wymieszać. Powstały farsz przełożyć do połówek jajka. Przed podaniem jajka faszerowane posypać świeżo pokrojonym koperkiem. Smacznego!

 

A jakie jajka faszerowane królują na Waszych stołach podczas Wielkanocy?

 

Zobacz też:

Potrawy wielkanocne >>>

Prosty przepis na mazurek wielkanocny >>>