Krzysztof Żołądek

Kim jest? Szefem kuchni w restauracji Dom Polski, jednej z niewielu polecanych przez przewodnik Michelin. Jego zrazy są na liście europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Studiował transport i spedycję, ale poszedł do pracy w knajpie, początkowo na zmywak. Przeszedł wszystkie szczeble gastronomicznej kariery. Spokojny, opanowany i superskromny. A przecież ma się czym chwalić!

Kim nie jest? Pilotem wojskowym. W walce o miejsce w szkole oficerskiej w Dęblinie pokonał 1300 kandydatów. Sam poległ w starciu z komorą ciśnień. Ale końcu w jego zawodzie, jak w lotnictwie, też liczy się czas reakcji. Od momentu przyjęcia zamówienia do podania przystawek nie może minąć więcej niż 20 minut.

Kobiety... Liczą się trzy. Mama, z którą mieszka, narzeczona Olga i właścicielka Domu Polskiego Katarzyna Wasilewska, którą nazywa mentorką.

W domu gotuje... Mama. „Ja wolę nie przenosić pracy do domu”, mówi.

KACZKA PIECZONA

Kaczka,

3 ząbki czosnku, majeranek,

0,5 kg ćwiartek jabłek,

modra kapusta, ziemniaki,

sos śliwkowy,

sól, pieprz

1. Kaczkę umyj i wytrzyj do sucha. Posól, natrzyj czosnkiem
i majerankiem. Odstaw na  ok. 3 godziny.

2. Następnie nafaszeruj ją wcześniej przygotowanymi ćwiartkami jabłek (ok. pół kg).

3. Rozgrzej piec do temperatury 165°C i włóż kaczkę na ok. 2 godziny i 20 minut. Od czasu do czasu podlewaj wytopionym tłuszczem.

4. Podawaj z modrą kapustą, sosem śliwkowym i pieczonymi ziemniakami.

Kaczka pieczona, fot. Stanisław Boniecki

fot. Stanisław Boniecki