Muffiny z japońską herbatą matcha

Jak przemycić super food do ulubionej przekąski? Znamy na to sposób! Są nim śniadaniowe muffiny z japońską herbatą matcha, które zaskakują swoim smakiem i...zielonym kolorem! Jednak ich barwa to nie jedyna zaleta dodanego do nich specyfiku. Bowiem dzięki matchy każdy napój, czy posiłek zyskuje właściwości pobudzające! Zawarte w tej super herbacie składniki naturalnie stymulują nasz organizm. Co więcej, ten przysmak zawiera szereg antyoksydantów, które zbawiennie wpływają na urodę! Jesteś gotowa na deser bez wyrzeczeń? 

Muffiny z matchą - przepis

Składniki (na ok. 12 babeczek):

2/3 szklanki mleka sojowego

1 łyżka siemienia lnianego

1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej

1 i 1/2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli morskiej 

2 łyżki soku z limonki

łyżeczka aromatu waniliowego/pasty z laski wanilii

1/4 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki syropu klonowego

dodatki: kawałki gorzkiej czekolady, mrożone maliny, jagody

W dużej misce połącz mleko sojowe z siemieniem lnianym, sokiem z limonki i wanilią. Pozostaw masę do zgęstnienia na ok. 10 minut. W tym czasie w osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, sodę, sól, matchę. Potem dodaj do nich olej kokosowy oraz syrop klonowy. Jeśli chcesz, do masy możesz dodać również jednego, dojrzałego banana, by nadać babeczkom słodszy posmak. Teraz, w dużej misce, połącz ze sobą wszystkie składniki na muffiny. Kiedy ciasto będzie jednolite, dodaj do niego kawałki czekolady lub wybranych owoców i delikatnie zamieszaj. Przelej masę do 3/4 wysokości foremek i piecz przez 20 minut w 180 stopniach. Podawaj po schłodzeniu.