Rum to alkohol powstający na bazie sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Ciekawostkę stanowi fakt, że nie istnieje jedna metoda produkcji. Zależna jest ona od miejsca powstawania, tych zaś naliczyć można już kilkadziesiąt.

Jaki rum pasuje do drinków?

Wiele osób, planujących drinki na bazie rumu, zastanawia się, który jego rodzaj będzie najlepszy. Na rynku dostępnych jest wiele typów tego alkoholu. Najpopularniejsze są dwa: jasny i ciemny.

Drinki z białego rumu są słodkie i łagodne, ponieważ taki właśnie smak ma alkohol bazowy. Dojrzewa on przez kilkanaście miesięcy w beczkach po burbonie, a później jest filtrowany. Popularne koktajle w tej kategorii to orzeźwiające Cuba Libre czy Mojito, w których ważne jest, by alkohol nie dominował.

Ciemny rum jest mocniejszy i aromatyczny. Może przyjmować barwę od bursztynowej po niemal czarną, co czasami zależy od stopnia dojrzewania, a czasami od dodatku karmelu. Ma głęboki smak. Nadaje się do picia solo lub do koktajli. Drinki z rumem ciemnym są ciężkie i wyraziste. To na przykład klasyczny Old Fashioned.

Na rynku dostępne są także inne typy tego alkoholu, które również wykorzystać można w sztuce barmańskiej. To chociażby łagodny rum złoty z nutami wanilii i migdałów, na bazie którego powstają wyraziste drinki na rumie, albo rum czarny - najcięższy i najbogatszy. Ciekawy efekt pozwala uzyskać bardzo różnorodna smakowo kategoria spiced rum. Drinki tworzone z jej udziałem wyróżniają się aromatem przypraw, ziół i owoców. Wakacyjny klimat wprowadzają drinki z rumem bacardi - bezbarwnym, słodkim, lekko orzechowym.

Drinki z rumem brązowym

Przepisy na drinki z rumem brązowym pozwalają uzyskać klasyczne, pełne aromatu i dość ciężkie połączenia, nawiązujące do klubowego klimatu. Mimo że Karaiby raczej nie kojarzą się z zimą, rozgrzewające koktajle sprawdzą się w chłodniejsze pory roku.

Hot Buttered Rum

To nietypowy, rozgrzewający drink z.... masłem, wykorzystujący ciemny rum. Przepis wymaga nieco pracy, ale nie jest skomplikowany. Potrzebne będą:

  • 40 ml ciemnego rumu
  • 20 ml soku jabłkowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 5 dag masła
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Masło, brązowy cukier i cynamon zalać w rondlu 100 ml wrzątku, umieścić na ogniu i, cały czas mieszając, zagotować. Do wysokiej szklanki wlać rum, sok jabłkowy, sok cytrynowy, a następnie zawartość rondelka. Dokładnie wymieszać do połączenia, a wierzch posypać gałką i cynamonem.

Dark'n'Stormy

To drink, który powstał w czasie I wojny światowej, gdy pewien marynarz postanowił zmieszać piwo imbirowe z rumem Gosling’s Black Seal. Drink ten jako jeden z nielicznych ma swój znak towarowy, a wszelkie odstępstwa od oryginalnej receptury, nie są godne jego nazwy. Potrzebne składniki to:

  • 40 ml ciemnego rumu
  • 80 ml imbirowego piwa
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 dashe Angostury
  • lód

Wysoką szklankę do serwowania schłodzić. Do shakera wsypać lód, dodać sok z limonki, syrop cukrowy i Angosturę, wstrząsnąć. Do szklanki wlać mieszaninę, uzupełnić ją piwem imbirowym, a następnie rumem wlewanym na tyle powoli, by powstała jego warstwa na górze drinka. Udekorować limonką.

Blue Hawaiian

To mniej znany, ale bardzo aromatyczny i kojarzony z egzotyką drink. Do jego wykonania potrzebne są:

  • 40 ml ciemnego rumu
  • 40 ml likieru Blue Curacao
  • 40 ml mleka kokosowego
  • 50 ml soku ananasowego
  • ćwiartka limonki
  • lód

W shakerze umieścić rum, Blue Curacao, mleko i sok, dodać kilka kropel soku z limonki, a następnie potrząsać naczyniem kilkanaście sekund. Drink przelać do szklanki z lodem.

Drinki z rumem białym

Drinki z białym rumem ze względu na swój delikatny, słodki smak cieszą się ogromną popularnością. Chętnie wybierane są latem, ponieważ sprawdzają się w orzeźwiających połączeniach. W tej kategorii znajdziemy prawdziwe klasyki.

Mojito

To chyba najbardziej znany pochodzący z Kuby drink. Biały rum przybiera w tej wersji bardzo wakacyjny charakter. Do przygotowania Mojito potrzebne są:

  • 40 ml białego rumu
  • 7 listków mięty pieprzowej
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 20 ml syropu cukrowego
  • woda gazowana
  • lód

Listki mięty rozetrzeć w palcach, włożyć na dno wysokiej szklanki, dodać limonkę i cukier, a następnie lekko rozgnieść. Dodać lód i wlać rum. Całość dopełnić wodą gazowaną, uważając, by nie rozwodnić smaku, i wymieszać.

Cuba Libre

Cuba Libre reprezentuje proste drinki z rumem, które zdobyły światową sławę. Do jego przygotowania potrzebne są:

  • 40 ml białego rumu
  • 80 ml coca-coli
  • plaster limonki
  • lód

Rum wystarczy wymieszać z colą, dodać lód i plaster limonki.

Rum Special

To mniej znany przepis na koktajl wykorzystujący biały rum. Drinki Rum Special są znakomitą imprezową propozycją. Do ich przygotowania potrzebne są:

  • 60 ml białego rumu
  • 30 ml ginu
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml grenadyny
  • 10 ml syropu cukrowego

Składniki wlać do shakera, wstrząsnąć, a później przez sitko przelać do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Całość udekorować wisienką koktajlową