Domowe batony proteinowe - zdrowy deser 

Lubisz sięgać po słodką przekąskę w ciągu dnia? Jeśli masz w sobie taki nawyk, a Twój wybór pada najczęściej na gotowy produkt o nie najlepszym składzie, ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Batony proteinowe z płatków owsianych sprawdzają się nie tylko jako zdrowy deser - mogą one nawet zastąpić śniadanie! Dzięki nim już po kilku kęsach zyskasz energię, dostarczając ciału odżywcze składniki, mnóstwo błonnika oraz naturalne tłuszcze i cukry. Dodatkowo, ten posiłek podkręci Twój metabolizm (i na długo zaspokoi apetyt!) sprawdzając się także w roli potreningowej nagrody, która zregeneruje organizm po wysiłku. Co więcej, te batony z łatwością wykonasz w domu, by następnego dnia móc zabrać je na wynos do pracy!

Przepis:

2 duże bardzo dojrzałe banany

2,5 szklanki płatków owsianych

2 łyżki miodu/syropu klonowego 

garść rodzynków

szklanka suszonych moreli

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki orzechów nerkowca

1/4 szklanki migdałów 

2 łyżki płynnego oleju kokosowego

szczypta soli himalajskiej

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

W naczyniu rozgnieć widelcem banany i dokładnie połącz masę z płatkami owsianymi. Następnie dodaj do niej olej kokosowy i odrobinę syropu, całość zamieszaj, po czym dosyp resztę składników łącząc wszystko razem. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż brzegi i wierzch się zarumienią, a Ty poczujesz w kuchni słodką, bananową woń. Po wystudzeniu pokrój ciasto na prostokątne batony. Przechowuj je w słoiku lub zawinięte w folię aluminiową, czy papier śniadaniowy. 

Zakupy kuchenne: