Deser czekoladowy na szybko

Deser na szybko w postaci pysznego musu czekoladowego posmakuje wszystkim łasuchom. Aby go przygotować nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, a mimo to robi wrażenie na tych, którym jest serwowany. Potrzebujesz do niego:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 jajek
  • 125 ml śmietany 36%
  • 2 łyżek wrzątku
  • szczypty soli

Przygotowanie:

  • Szybki deser czekoladowy zacznij przygotowywać od roztopienia czekolady z masłem w kąpieli wodnej. Następnie odstaw ją do ostygnięcia i oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę
  • Śmietanę również ubij na sztywno. Żółtka wraz z cukrem ubijaj do otrzymania jasnej, gładkiej masy. Podczas ubijania powoli dodaj 2 łyżki wrzątku, by cukier mógł się łatwo rozpuścić. Do ubitych żółtek dodaj czekoladę i zmieszaj dokładnie do powstania gładkiej masy. Następnie dodaj połowę śmietany i również wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę z białek, cały czas mieszając
  • Rozłóż szybki deser w pucharku, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Takie szybkie desery na zimno sprawdzą się szczególnie w nieco cieplejsze dni.

Deser z gruszek na szybko

Szybki deser z niczego? W letnim sezonie zrobisz go łatwo i szybko z owoców. Przygotuj:

  • 4 duże gruszki
  • 3 jajka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • ok. 200 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • ok. 120 ml śmietany kremówki

Deser owocowy na szybko najlepiej będzie smakował z ugotowanymi, miękkimi gruszkami.

  • Obierz gruszki, przekrój na pół i gotuj do momentu, aż łatwo wbijesz w nie patyczek. Następnie ułóż je w miseczkach
  • Mleko zagotuj wraz ze śmietaną. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Wlewaj do nich powoli mleko ze śmietaną, po czym ubijaj na parze do uzyskania gęstej masy
  • Tak przygotowany sos odstaw do ostygnięcia, a następnie polej nim gruszki. Szybki i prosty deser gruszkowy możesz podać z czekoladą czy ulubionymi wafelkami.

Deser z truskawkami na szybko

Przepis na szybki deser z truskawkami w roli głównej może uratować wiele letnich spotkań z bliskimi. Kiedy nie masz pomysłu na letni deser przygotuj:

  • ok. pół kg truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • opakowanie biszkoptów
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj i pokrój na połówki. Następnie ułóż połowę na dnie pucharków
  • Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Możesz użyć jednej łyżki lub więcej - w zależności od tego jak słodkie desery lubisz. Część masy rozłóż na truskawki, przykryj pozostałą częścią owoców, pokryj serkiem, włóż biszkopty i dołóż resztę serka na wierzch
  • Jeśli takie szybkie desery bez pieczenia przygotowujesz dla dorosłych osób możesz użyć ulubionego likieru do nasączenia biszkoptów. Całość będzie smakować jeszcze lepiej. W wersji dla dzieci likier możesz zastąpić kompotem truskawkowym
  • Tak przygotowany deser na szybko włóż na kilka godzin do lodówki.

Dietetyczny deser na szybko

Pomysł na szybki deser w wersji fit? Najlepiej z wykorzystaniem nasion chia i ulubionych owoców. Nikt nie powiedział, że desery muszą być wysokokaloryczne i tuczące, a ten jest najlepszym potwierdzeniem tego, że można inaczej.

  • 4 łyżki nasion chia
  • ulubione owoce - truskawki lub maliny
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka eytrytolu (możesz zastąpić go miodem)
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Nasiona chia wsyp do miski, dodaj jedną łyżeczkę słodzika i wymieszaj. Odstaw na ok. 45 minut, mieszając co 15 minut. Z nasion chia powstanie wówczas gęsty pudding
  • Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem. Kilka truskawek przekrój na połówki i ułóż na dnie pucharka, a następnie wylej na nie pudding. Na wierzch wylej mus truskawkowy
  • Tak przygotowany szybki deser fit wstaw do lodówki na 20 - 30 minut. Pudding bardziej stężeje, a truskawkowy mus po schłodzeniu posmakuje jeszcze lepiej.

Szybki deser z mascarpone

Każdy ma czasem ochotę na szybki deser do kawy. Najlepiej, by był słodki, prosty do przygotowania, a jego zrobienie zajmowało kilka minut. Wszystkie te warunki spełnia pucharek z serkiem mascarpone i sezonowymi owocami. Aby go przyrządzić przygotuj:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody)
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Wyjętą z lodówki śmietanę ubij mikserem, zwiększając obroty. Kiedy śmietana zgęstnieje dodawaj do niej stopniowo cukier puder, cały czas miksując. Następnie dodaj serek mascarpone i miksuj na małych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Na dnie pucharków ułóż owoce, a następnie wylej na nie krem i przykryj kolejną warstwą owoców. Możesz także położyć na spodzie biszkopty nasączone ulubionym likierem lub zrobić mus owocowy, który położysz na wierzchu kremu

Desery na szybko to świetny pomysł na wykorzystanie serka mascarpone, który idealnie komponuje się z owocami. Możesz użyć niemal dowolnych dodatków, a nawet całkowicie z nich zrezygnować. Ponadto przygotowanie całego deseru w tej formie zajmie Ci zaledwie kilka minut. To doskonały pomysł na przekąskę do kawy!