Domowy deser bez pieczenia to wiele możliwości w zakresie dodatków i smaków. Najbardziej popularne są puszyste musy, gęste kremy, orzeźwiające galaretki czy serniczki na zimno... Wystarczy wykorzystać śmietanę lub twaróg, owoce, coś chrupiącego czy czekoladę, aby w kilka chwil powstała słodka przekąska. W wariancie dla dorosłych możesz urozmaicić ją alkoholową nutą. 

Desery bez pieczenia na szybko, czyli mus czekoladowy

Mus czekoladowy w zależności od przepisu może być lekki i delikatny lub bardzo gęsty. Ten wariant jest puszysty, ale mocno czekoladowy. W przepisie pojawia się rum, jeśli jednak deser mają jeść także dzieci, można z alkoholu zrezygnować.

Potrzebne składniki to:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka cukru

Czekoladę połamać na kawałeczki, a następnie stopić w rondlu ustawionym na większym garnku z wrzącą wodą. Rozpuścić ją, uważając, aby się nie przypaliła, po czym lekko przestudzić. Białka i cukier ubić na sztywno. Do ostudzonej czekolady wlać śmietanę, rum i żółtko, przemieszać, a następnie ubijać mikserem, aż masa będzie sztywna. Do tak przygotowanego kremu wmieszać delikatnie ubite białko. Nie ubijać już, tylko mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

Tak przygotowany mus przekładać do pucharków i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podać z owocami lub - w wersji bardziej kalorycznej - z bitą śmietaną.

Proste desery bez pieczenia - pyszny śmietanowiec

W ciekawy i smaczny sposób przygotowywać można wariacje na temat domowego ciasta. Śmietanowiec z galaretkami i makiem jest szybszym i lżejszym wydaniem sernika. To lekki przepis, który przypomni ci smak lata. Zmieniając dodatki, na jego bazie tworzyć można własne kompozycje smakowe.

Potrzebne składniki to:

  • 2 duże opakowania śmietany 18%
  • 3 opakowania galaretek w różnych kolorach
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki maku
  • 200 ml wody
  • 5 łyżeczek żelatyny

Każdą galaretkę przygotować osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu, a gdy będzie gotowa, wylać ją na talerz lub płytką formę i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do żelatyny dodać dwie łyżki śmietanowego kremu, połączyć, po czym dodać do całości śmietany i wymieszać. Do kremu dorzucić jeszcze kawałki galaretek i mak, połączyć i przełożyć do tortownicy o średnicy 24 centymetrów. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Deser ma również swój wariant dietetyczny: śmietanę zastąpić można jogurtem, a do masy dodać pokrojone i odsączone owoce, zyskując tym samym pyszny i zdrowy deser bez pieczenia. Można także przygotować spód z herbatników albo biszkoptu.

Szybkie desery bez pieczenia - wegańskie Rafaello

Deser najprostszy z możliwych, a na dodatek zdrowy i wegański - mowa o jagielniku Rafaello. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki. Jak zrobić fit jagielnik?

Potrzebne składniki to:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 6 łyżek cukru/ksylitolu/erytrolu

Kaszę jaglaną kilkukrotnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zalać 2 szklankami mleka roślinnego i szklanką wody. Gotować 20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka. Dodać wiórki, pozostałą szklankę mleka roślinnego i cukier lub słodzik. Poczekać, aż zawrze i gotować jeszcze 15 minut. Zblendować i wylać do natłuszczonej olejem tortownicy. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić, aby stężało.

W przypadku tego deseru jaglany krem może być mniej lub bardziej słodki - ilość cukru lub innej substancji słodzącej łatwo jest dopasować do swojego smaku. Możemy zmieniać także smaki, tworząc na przykład jagielnik bananowy przy użyciu owoców.

Łatwy i dobry deser bez pieczenia z malinami

Krem malinowy z mascarpone to kolejny szybki sposób na smaczny deser bez pieczenia. Choć nie zalicza się do niskokalorycznych, dodatek owoców i miodu dodaje mu wartości odżywczych. I trochę zmniejsza wyrzuty sumienia...

Potrzebne składniki to:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 szklanki malin
  • 3 łyżki miodu

Śmietanę ubić na puszysty krem. Maliny zblendować z miodem na gładki mus. Aby pozbyć się pestek, można przetrzeć je jeszcze przez sito. Mus owocowy wymieszać z mascarpone na jednolity krem, po czym połączyć ze śmietanką, delikatnie mieszając łyżką. Gotowy krem przełożyć do pucharków, udekorować malinami, listkami mięty i dobrze schłodzić.

W wersji dietetycznej śmietankę zastąpić można jogurtem naturalnym połączonym z ubitym mascarpone, jednak krem nie będzie już tak puszysty.